Alman hükümetinden açıklama: Ukrayna'ya şartlı destek mi sundular?

"ABD'nin Abrams tipi muharebe tanklarını Kiev yönetimine teslim etmesi durumunda Almanya'nın da Ukrayna'ya Leopard tanklarını göndereceği" şeklinde bir şart sunduğu iddia edilen Almanya Başbakanı Olaf Scholz eleştirilmişti. Alman Hükûmet Sözcüsü Hebestreit, söz konusu "şartlı destek" iddiası hakkında açıklama yaptı.

DÜNYA 20.01.2023, 20:40 23.01.2023, 09:21 Hakan Öksüz
Alman hükümetinden açıklama: Ukrayna'ya şartlı destek mi sundular?

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, "ABD tarafından Ukrayna'ya Abrams tipi muharebe tanklarının gönderilmesi koşuluyla Almanya'nın da Kiev yönetimine Leopard tanklarını teslim edeceği" şeklinde bir şart sunduğu iddiası, Alman basınında yankı uyandırmıştı. Rusya'ya karşı mücadele veren Ukrayna'ya "şartlı destek" sunduğu öne sürülen Olaf Scholz, eleştirilerin odağına yerleşmişti.

"Asla şart sunmadık"

Alman Hükûmet Sözcüsü Steffen Hebestreit, söz konusu iddialara dair açıklamada bulundu. Ukrayna'ya verdikleri desteğin hiçbir koşula dayanmadığını aktaran Hebestreit, "Savaşın başından bu yana Ukrayna'ya asla şart sunmadık. Onları koşulsuz destekliyoruz. Ukrayna'nın desteklenmesinin yanı sıra hedeflerimizden bir diğeri de Avrupa'nın savaşa dahil olmamasıdır." dedi.

"Biden ile Scholz, gönderilecek silahlarla ilgili daima iletişim halinde"

ABD Başkanı Joe Biden ile Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Ukrayna'ya teslim edilecek silahlarla ilgili her zaman iletişim halinde olduklarını vurgulayan Sözcü Hebestreit, "ABD ile koordineli hareket ediyoruz. Bununla birlikte 'başka bir şartın yerine getirilmesi durumunda' değil, koşulsuz olarak Ukrayna'yı destekliyoruz. Böyle konularda bir Alman başbakanın, ABD'nin başkasına bir koşul dikte etmesi düşünülemez." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)