Alman Federal Meclisi'ne Türk başkanvekili: Tarihte ilk

Almanya'da Sosyal Demokrat Partili Aydan Özoğuz, Federal Meclis Başkanvekilliğine seçilen ilk Türk kökenli milletvekili olarak tarihe geçti.

DÜNYA 27.10.2021, 11:42
Alman Federal Meclisi'ne Türk başkanvekili: Tarihte ilk

26 Eylül seçimlerinden sonra 20. yasama dönemi kapsamında ilk defa toplanan Meclis Genel Kurulunda, Meclis Başkanı ve onun yardımcıları için oylama işlemi gerçekleştirildi.

Federal Meclis Başkanvekilliğine seçilen ilk Türk

Oylamada Sosyal Demokrat Partili Türk kökenli Milletvekili Aydan Özoğuz, 727 milletvekilinin 544'ünün oyuyla başkanvekili seçilerek, Almanya’da Federal Meclis Başkanvekilliğine seçilen ilk Türk kökenli milletvekili oldu.

Diğer başkanvekilleri görevine Yeşillerden Claudia Roth,  Hristiyan Demokrat Partiden Yvonne Magwas, Sol Partiden Petra Pau ve Hür Demokratlardan Wolfgang Kubicki seçildi.

Aşırı sağcı ve Almanya için Alternatif Partisinin adayı olan M. Kaufmann ise seçilemedi.

Aydan Özoğuz kimdir?

Almanya'nın Hamburg şehrinde 1967 yılında doğan Özoğuz, 2009’daki genel seçimlerde SPD'den Federal Meclis Milletvekili olarak seçildi.

2011’de SPD'nin Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Özoğuz, Almanya'da Göç ve Uyum'dan sorumlu Devlet Bakanlığı görevine getirilen Türk kökenli ilk isim olmuştu.

Merkel, seyirci bölümünden takip etti

Almanya Başbakanı Merkel'in, yeni meclisin ilk oturumunu seyirci bölümünde takip etmesi dikkatleri çekti.

1990’da milletvekili olan fakat 26 Eylül seçimlerinde adaylığını koymayan Merkel, Başbakan sıfatıyla Genel Kurul'a girme hakkı olmasına rağmen söz konusu oturumu, seyirci bölümünden takip etti.

Yorumlar (0)