Alman basınından ateşkes iddiası: "Putin, yakında açıklayacak"

Karadeniz'in kuzeyinde Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşla ilgili Alman basınından Putin’in, “ateşkes önereceği” iddiası ortaya atıldı.

DÜNYA 06.06.2022, 11:17 06.06.2022, 13:09
Alman basınından ateşkes iddiası: "Putin, yakında açıklayacak"

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sürerken, dikkat çeken bir senaryo gündeme taşındı. 

Sonuca odaklı hazırlık talebi

Ukrayna ile Rusya arasındaki çatışmalar, 100 günü aşkın bir süredir devam ediyor.

Kiev yönetimi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky'nin, Rus mevkidaşı Putin ile görüşmeye hazır olduğunu belirtirken, Moskova ise liderler zirvesi için sonuç odaklı hazırlık yapılmasını talep ediyor.

Ukrayna'da ateşkes iddiası

Almanya Bild gazetesi tarafından ortaya atılan iddiada, "Askeri tarihçiler emin: Yakında Putin ateşkes önerecek" başlığıyla yeni bir gelişmeye dikkat çekildi.

Haberde, "Kremlin lideri Putin, Ukrayna'nın tamamını ele geçirmeye çalışıyor, fakat Ukraynalılar mücadele ediyor." sözlerine yer verildi.

"Putin'in planı işlemedi”

ABD’li tarihçi Phillips O'Brien'ın görüşlerine yer verilerek yapılan haberde, ilerleyen günlerde Rusların, ateşkes teklif edebileceği bildirildi.

24 Şubat'ta Rus birliklerinin Ukrayna'ya saldırmaya başladığı, yıldırım savaşıyla Putin'in ülkeyi ele geçirmeyi hedeflediği kaydedildi. Fakat 100 bin kişilik Rus ordusunun, aynı anda üç koldan Ukrayna'ya saldırdığı, bu planın ise işe yaramadığı öne sürüldü.

Nisan ayında, Ruslar Ukrayna'nın doğusuna doğru saldırılarını kaydırırken, burada birliklerin yavaş hareket ettiği dile getirildi.

Tarihçi O'Brien, Rus kuvvetlerinin çok sayıda savaş mühimmatı kaybı yaşadığını belirterek,"Hızlı ilerleme imkanına sahip değiller." sözlerini kullandı.

Savunma hatlarında Rusların, "delik açmayı başarsalar dahi", yeterli zemini burada kazanamayacakları görüşü aktarıldı.

"Bazı yaptırımlardan ateşkesle kurtulmaya çalışacaklar" iddiası

O'Brien iddiasını, "Moskova, mümkün olduğu kadar Donbas'tan fazlasını almak ve daha sonra bir zafer ilan etmek istiyor. Donbas'ı alıp, ateşkes tavsiyesinde bulunacaklar. Bazı yaptırımlardan kurtulmaya ve savaşı bitirmeye çalışacaklar." şu sözlerle ifade ediyor.

Mevcut durumda ateşkesin Ukrayna tarafından kabul edilmeyeceğini belirten tarihçi, şunları söyledi:

"Kiev ihtiyaç duyduğu yardıma sahip olduğunu hissettiği süre boyunca, Rusya'nın ateşkesini onaylamaları, ihtimal dahilinde değil. Ukrayna’nın yüzde 20'sini kaybederler."

Yorumlar (0)