Alman Başbakan adayı Laschet: 'Türkiye, asla AB'ye üye olamaz'

Almanya’da 26 Eylül’de yapılacak olan genel seçimde Başbakan adayı olan Armin Laschet, ‘İktidarları döneminde Türkiye’nin, Avrupa Birliği'ne asla üye olamayacağını’ belirtti.

DÜNYA 22.06.2021, 10:59
Alman Başbakan adayı Laschet: 'Türkiye, asla AB'ye üye olamaz'

26 Eylül’de Almanya'da yapılacak olan genel seçimlerde CDU/CSU (Hristiyan Birlik) partilerinin başbakan adaylığına, Hristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı Armin Laschet seçildi.

“Türkiye asla AB’ye üye olamaz”

"Türk Armin" olarak da tanınan Laschet, Türklerin yoğun bir şekilde yaşadığı Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin başbakanlığını yapıyor ve Türk nüfusa yakınlığıyla biliniyor.

Fakat Laschet'in, CDU ve CSU'nun seçim programında, Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusuna "mesafeli" olduğu ortaya çıktı. Bu programı bir bölümünde, Avrupa Birliği’ne yeni üyelerin alınmasıyla Brüksel'in "zayıflatılmaması” gerektiği belirtilirken, bir bölümünde ise ‘Türkiye, CDU ve CSU iktidarında, Avrupa Birliği'ne üye olamaz." sözlerine yer verildi.

“İş birliği yapalım ama AB’ye üyelik asla…”

AB ve Almanya için Ankara'nın stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekilirken "Türkiye ile yapıcı diyaloglar ve sıkı bir iş birliği istiyoruz." ifadeleri kullanılırken, Türkiye ile ilişkiler konusunda farklı bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğuna vurgu yapıldı. Parti programında, "İktidarımız döneminde Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği asla mümkün olmayacaktır. Bunun yerine Türkiye ile daha sıkı iş birliği ve ortaklık üzerinde uzlaşacağız." sözleriyle Türkiye'ye yönelik politikalar ortaya konuldu.

Yorumlar (0)