Alman bakana Nazi benzetmesi

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla tanınan "Cevan" gazetesi, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı gamalı haçlı kol bandı takan ve Nazi selamı veren bir karikatür ile tasvir etti.

DÜNYA 11.06.2019, 17:21 11.06.2019, 17:49
Alman bakana Nazi benzetmesi

İran Devrim Muhafızları Ordusu'na yakın muhafazakar "Cevan" gazetesi, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ı gamalı haçlı kol bandı takan ve Nazi selamı veren karikatürüyle tasvir etti.

İran'ın muhafazakar basın kuruluşları, dünkü Tahran ziyaretinde Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ın "ABD'ye karşı nükleer anlaşmayı korumaktan yoksun tutumuna" eleştiride buşundu.

Devrim Muhafızları Ordusu'na yakınlığıyla tanınan "Cevan" gazetesi, Alman bakanı gamalı haçlı kol bandı takan ve Nazi selamı veren bir karikatür ile tasvir etti.

"Avrupa elçisinin faşist beklentileri"

Gazete, Almanya Dışişleri Bakanı Maas'ın Tahran'daki açıklamalarını eleştirerek, "Avrupa elçisinin faşist beklentileri" başlığını attı. Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Nazizm ve faşizmin kokuşmuş artıkları, tarihin en zayıf günlerini geçiren Avrupa'da kendilerini gösterdi. Avrupa, elçisini ABD'nin izni olmadan nükleer anlaşmayı uygulayamayacağını ancak İran'ın anlaşmadaki taahhütlerini azaltmasını kabul etmeyeceklerini söylemek için İran'a gönderdi. Bu açıklamaları yapacaksa neden İran'a geldi?"

İran lideri Ali Hamaney'e yakınlığıyla tanınan ülkenin en köklü gazetelerinden "Keyhan", Maas'ın Tahran'ın savunma kapasitesi konusundaki endişelerini dile getirdiğini yazdı. Diğer bir yandan da 1980-88 arasında gerçekleşen İran-Irak savaşı sırasında Almanya'nın, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin yönetimine kitle imha silahları tedarik ettiğini kaydetti.

Gazete haberinde, "İran'ın savunma kapasitesi hakkında endişelerinizi dile getirmek yerine İran halkından özür dilemenin ve politikalarınızı gözden geçirmenizin daha iyi olacağını düşünmüyor musunuz?" ifadelerine yer verildi.

Ne olmuştu?

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, dün Tahran'ı ziyaret etmiş, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya gelmişti.

Zarif'le görüşmesi sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında ABD'nin çekildiği nükleer anlaşmayı korumaya çalışacaklarını söyleyen Maas, Tahran'ın bölgesel nüfuzu konusunda görüşmeler yapmak istediklerini söylemişti.

Zarif ise ABD ve Avrupa'nın söz konusu anlaşmayı yerine getirmeden başka bir müzakereye geçilemeyeceğini ve bölgedeki istikrarsızlığın sorumlusunun ABD olduğunu ifade etmişti.

ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan Mayıs 2018'de tek taraflı çekilmiş, İran'a yönelik yaptırımları geri getirmişti. 

Almanya, Fransa ve İngiltere, Washington'un anlaşmadan çekilmesinin ardından Tahran yönetimini nükleer anlaşmada tutmak istemiş, İran'la ticareti kolaylaştırmak ve Avrupalı şirketleri ABD'nin yaptırımlarından korumak için INSTEX adında özel bir ödeme mekanizması kurmuştu. İlaç ve gıda ticaretini kapsayan INSTEX, ocak ayında kurulmasına rağmen ABD'nin baskıları sebebiyle hala faaliyete geçemedi.

İran yönetimi, ABD'nin nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinin yıl dönümünde Washington'un yaptırımlarına karşılık nükleer anlaşmadaki faaliyetlerini kısmen durdurduğunu bildirmişti. 

Yorumlar (0)