Aliyev: Türk ve Rus askerleri Karabağ'da olacak!

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın işgal altında tuttuğu bölgelerden çekilmeyi kabul etmesinin ardından yaptığı açıklamada, Karabağ'da barış gücü merkezinin kurulacağını ve söz konusu merkezde hem Rus hem de Türk askerlerinin bulunacağını ifade etti. 

DÜNYA 10.11.2020, 08:33 10.11.2020, 12:08
Aliyev: Türk ve Rus askerleri Karabağ'da olacak!

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, dün Azerbaycan karşısında yenilgiyi kabul etmişti. Ermenistan Başbakanı Paşinyan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak bir anlaşmaya imza attığını ifade etmişti.

Paşinyan, bu anlaşmanın Ermenistan'da yaşayan insanlar ve kendisi için oldukça acı verici olduğunu, fakat söz konusu kararın alınmasının şart olduğunu duyurmuştu. Terör devleti Ermenistan, işgal altında tuttuğu topraklardan çekilmeyi kabul etmiş, 30 yıllık hasret sona ermişti. 

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermenilerin söz koz konusu anlaşmayı kesinlikle iyi niyet göstergesi olarak değil, mecburi olarak imzaladığını ifade etti. Aliyev, bu anlaşmanın imzalanmaması halinde Azerbaycan ordusunun operasyonlarına devam edeceğini, Ermenistan'ın da bunu çok iyi bildiğini söyledi.

"Rus ve Türk askerleri görevli olacak"

Söz konusu anlaşmanın 5'inci maddesine göre ateşkese riayet edilmesi ve denetime güç kazandırılması için Karabağ'da barış gücü merkezi kurulacağını aktaran Aliyev, söz konusu merkezde Rus ve Türk askerlerinin görevli olacağını ifade etti.

"Erdoğan ve Putin'i takdir ediyorum"

Aliyev, ülkesi ile Ermenistan arasındaki çatışmanın çözüme kavuşturulmasında ve ateşkese riayet edilmesinde Türkiye'nin kritik bir role sahip olacağına dikkat çekerek, Rus lider Vladimir Putin ile "kardeşim" olarak nitelendirdiği Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki çalışmalarını takdir ettiğini belirtti.

Hem Putin'in hem de Erdoğan'ın Dağlık Karabağ krizinin barış yoluyla çözüme kavuşturulması için çaba harcadığını vurgulayan Aliyev, çatışmaların sona ermesinde söz konusu liderlerin büyük bir rol üstlendiğini söyledi.

"Türkiye ile Rusya kardeş ülkelerimiz"

Aliyev, böylece bölgede sağlanan iş birliği formatının da büyük oranda belirlendiğine dikkat çekerek, Rusya ile Türkiye arasında sağlanan ilişkilerin üst düzeyde olduğunu ve Azerbaycan'ın her iki ülke ile de kardeş olduğunu ifade etti.

Yorumlar (0)