Aliyev'den Rusya'ya sert çıkış

İlham Aliyev, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ermenistan silahlı kuvvetlerinin haziran ayına dek Karabağ'dan çekileceğine ilişkin söz verdiğini kaydederek, "Temmuz ayının ortasına geldik fakat bu problem hala çözülmüş değil. Ermenistan, 10 Kasım bildirisine aykırı bir şekilde davranmakta, yükümlülüğünü harfiyen yerine getirmemektedir. Söz konusu bildiride imzası olan Rusya tarafı da Ermenistan'ı buna zorlamıyor. Bu durum elbette kabul edilemez." dedi.

DÜNYA 16.07.2022, 18:43
Aliyev'den Rusya'ya sert çıkış

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ekonomi kurmayları ile gerçekleştirdiği toplantıda Karabağ Savaşı'ndan sonraki durum ve iki ülke ilişkilere yönelik açıklamalar yaptı.

Savaşın ardından iki ülke ilişkilerinin normalleşmesine yönelik birtakım adımlar atılmış olsa da an itibarıyla net bir netice elde edilmediğini kaydeden Aliyev, savaşın üzerinden 1 sene 8 ay geçmesine karşın Ermenistan'ın hala yükümlülüklerini harfiyen yerine getirmediğini belirtti.

Aliyev, hudut hattını belirlemek amacıyla kurulan çalışma gruplarının ilk toplantılarını gerçekleştirmelerinin ve Azerbaycan'ın tavsiye ettiği, sulh anlaşmasının temelini oluşturacak olan beş şartın Ermenistan tarafından kabul görmesinin müspet gelişmeler olduğunu ancak an itibarıyla net adımların atılmadığını ifade etti.

"Bize açık bir şekilde söylesinler, biz de işimizi bilelim"

Olumsuzlukların çok daha fazla olduğunun altını çizen Aliyev, şu sözleri sarf etti:

"10 Kasım 2020 tarihinde imzalanan bildiride geçen hususları ele almayı kabul etmiyorlar. Onlar yenildiler ve bildirideki yükümlülükleri üstlendiler. Ermeni Silahlı Kuvvetleri hala Karabağ'dan çekilmedi. Hususu defalarca kez gündeme getirdik fakat karşı taraf hep uzattı. Bu durumu Rusya tarafına da aktardık ve çözülmesini talep ettik. Onlar da Karabağ'daki Ermeni güçlerin çekileceğine ilişkin söz verdi.

Temmuz ayının ortasına geldik fakat bu problem hala çözülmüş değil. Ermenistan, 10 Kasım bildirisine aykırı bir şekilde davranmakta, yükümlülüğünü harfiyen yerine getirmektedir. Söz konusu bildiride imzası olan Rusya tarafı da Ermenistan'ı buna zorlamıyor. Bu durum elbette kabul edilemez. Galip taraf biziz, topraklarımızı geri aldık. Eğer çekilmek istiyorlarsa bunu bize açık bir şekilde söylesinler, biz de işimizi bilelim."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Ermenistan'ın Zengezur Koridoru'na ilişkin yükümlülükleri konusunda da an itibarıyla açık ve net bir adım atmadığını da sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)