Aliyev'den Ermenistan'a: Bir daha tekrarlarsan...

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Ermeni Dışişleri Bakanı'nın Dağlık Karabağ'ı ziyareti konusunda çok sert uyardı: Bir daha tekrarlarsanız... 

DÜNYA 07.01.2021, 16:15 08.01.2021, 14:50
Aliyev'den Ermenistan'a: Bir daha tekrarlarsan...

Ekonomi kurmayları ile bir araya gelen ve 2020 senesine dair geriye dönük değerlendirme yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve muzaffer Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri'nin başkomutanı İlham Aliyev, Azerbaycan'ın izni olmadan Ermeni Dışişleri Bakanı'nın Dağlık Karabağ'a yaptığı ziyarete çok sert tepki gösterdi.

İlham Aliyev, "Bizim iznimiz olmadan hiçbir yabancı ülke vatandaşı Dağlık Karabağ'a giremez. Bu konu Rus tarafıyla da görüşüldü. Maalesef Rusya, Fransız parlamenterlerin Dağlık Karabağ'a girmesine izin verdi. Sonuç olarak Fransa'nın Bakü Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığımıza çağırdık ve Fransa'ya nota verdik. Kimse bizden sessiz kalmamızı beklemesin." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Dağlık Karabağ'a giden Ermenistan Dışişleri Bakanı Ayvazyan'a "Senin orada ne işin var? Savaşı unutmayın. Demir yumruğun olduğu gibi yerinde durduğunu unutmayın. Bu ziyaretleri durdurun. Bu tür tahrik, taciz ve kışkırtıcı adımlar atmaya devam ederseniz daha çok pişman olacaksınız. Sizi uyarıyoruz." diye seslendi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Rusya'nın ara buluculuğunda şimdi ilişkileri normalleştirilmek amacıyla adımlar atılıyor. Peki, ilişkileri normalleştirmeye çalışıyorsak bu tür provokatif ziyaretlerin anlamı ne? Ne yapmak istiyorlar, neyi göstermeye çalışıyorlar? Azerbaycan'ı kışkırtmak mı isterler? Böyle provokatif adımların Ermenistan'a yakın geçmişte pahalıya mal olduğunu, bundan sonra çok daha pahalıya mal olacağını unutmasınlar. Bu yüzden, bütün ziyaretler derhal durdurulmalı. Bakü'nün izni olmadan hiçbir yabancı kuruluş ya da yabancı vatandaş Dağlık Karabağ'a giremez. Uluslararası Kızılhaç Örgütü dışında... Ey (Ermenistan Dışişleri Bakanı) Ayvazyan! Sen kimsin de oraya giriyorsun? Bir kez daha uyarıyoruz. Bir daha benzer bir şey yaşanırsa bu kez cevabımız çok ağır olacak. İlk kez Dışişleri Bakanlığımız aracılığı ile Ermenistan'ı uyardık. Bundan sonraki uyarı çok farklı biçimde verilecektir.

Geçici görevde olan Rus unsurları Dağlık Karabağ bölgesinde insani yardım faaliyeti yürütüyor. Orada insanların yaşamlarını sürdürmeye çalıştığını, mevsimin kış olduğunu, havaların çok soğuk olduğunu biliyoruz. O yüzden bu kış orada yaşamlarını sürdüren Ermeniler için sıkıntı olmaması için bazı faaliyetler yapılmalı. Bu yüzden olanak sağladık.10 Kasım'da üçlü bildiri imzaladık. Bu bildiride Ermeni yönetiminin Dağlık Karabağ'a ziyaret düzenleme gibi faaliyetlerde bulunabileceğine dair hiçbir madde yok."

Yorumlar (0)