Alıkonulan çocuklar serbest

Nijerya Ordusu, Boko Haram terör örgütü ile iş birliği yaptığı iddia edilen 25 kız ve erkek çocuğunu serbest bıraktı.

DÜNYA 05.10.2019, 11:22
Alıkonulan çocuklar serbest

En küçüğü 9 yaşında olan 23 erkek ve 2 kız çocuğu, güneydoğudaki Borno eyaletinde bulunan Giwa kışlasında alıkonmuştu. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’ndan (UNICEF) bir sözcü, çocukların Perşembe günü serbest bırakıldığını söyledi.

UNICEF, Nijerya’yı Boko Haram’la iş birliği yaptığı iddia edilen çocukları insanlık dışı koşullarda barındırdığından ve çocuk haklarını ihlâl ettiğinden dolayı eleştiriyordu. UNICEF’in Nijerya ile ilgili yayınladığı rapor, aşırı kalabalık hapishane hücreleri, çocuklara şiddet uygulanması ve çocukların aç bırakılmasıyla ilgili gözlemler içeriyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) çocuk hakları bölüm müdürü Jo Becker, Nijerya hükümetini insan hakları standartlarına uymaya başlamasından dolayı tebrik etti. Becker, “Bu çocuklar hapishanede çürümek yerine artık ailelerine dönüp eğitimlerine devam edebilecekler” dedi.

Boko Haram tarafından hedeflenen çocuklar

HRW’ya göre Nijerya Ordusu, Boko Haram’la iş birliği yaptıkları iddiasıyla 3600’den fazla çocuğu alıkoydu. Birleşmiş Milletler raporlarına göre ise bu 3600 çocuğun 2200 civarı serbest bırakıldı.

Perşembe günü serbest bırakılan çocuklarla birlikte 2019 yılında serbest bırakılan çocuk sayısı 44 oldu.

Çad, Kamerun ve Nijer ülkeleriyle sınırı bulunan Borno eyaleri, Boko Haram’ın en fazla yuvalandığı eyalet olarak görülüyor. Geçtiğimiz 10 yıl içinde bölge, Boko Haram ve Nijerya Ordusu arasında çok fazla savaşa sahne oldu. Çatışmalarda 30,000 insan hayatını kaybederken 2 milyon Nijeryalı da evlerinden oldu.

Yorumlar (0)