Alibaba’nın kurucusunun tutuklandığı iddiası Hong Kong’ta borsayı karıştırdı

Çin’de Alibaba’nın kurucusunun tutuklandığına ilişkin iddialar, borsa yatırımcısı üzerinde kafa karışıklığına neden oldu. Gözaltına alınan kişinin Alibaba’nın kurucusu olan Jack Ma olduğunun zannedilmesinden dolayı firmanın hisseleri gün içerisinde %9,4 oranında değer kaybetti.

DÜNYA 03.05.2022, 15:34
Alibaba’nın kurucusunun tutuklandığı iddiası Hong Kong’ta borsayı karıştırdı

Çin’in Ciciang eyaletinin Hangcou şehrinde bir teknoloji firmasının “Ma” isimli yöneticisinin, ulusal güvenliği tehlikeye atan faaliyetlerde bulunduğu sebebiyle gözaltına alındığına ilişkin çıkan haber borsa yatırımcılarının kafasını karıştırdı.

Ülkenin devlet TV’sinde Hangcou Kamu Güvenliği Bürosu’na dayandırılan habere göre, “Ma” isimli yöneticiye ilişkin, “devlet iktidarını yıkma ve ülkeyi bölmeye teşebbüs” suçlarıyla soruşturma yürütüldüğü kaydedildi.

Paylaşılan haberde yalnızca soy adı verilen “Ma” isimli şahsın, merkezi Hangcou’da yer alan, Çin’in en büyük teknoloji ve internet firmalarından Alibaba’nın kurucusu Jack Ma zannedilmesi sebebiyle firmanın Hong Kong Borsası’nda işleme alınan hisseleri gün içerisinde %9,4 oranında değer kaybına uğradı.

Jack Ma olmadığı görüldü

CCTV’nin gözaltına alınmış olan kişinin Jack Ma olmadığının açıklanması sonrasında yeniden hisselerin değeri toparlandı.

Ülkeyi yöneten Komünist Parti’nin yayın organı Global Times gazetesi ise daha sonra yayımlamış olduğu haberde Jack Ma’nın ismini anmadan, “gözaltına alınmış olan kişinin adının iki kelimeden oluştuğuna ilişkin söylentilerin doğru olmadığını ve şüphelinin isminin üç kelimeden oluştuğuna” dikkat çekti.

Paylaşılan haberde “Ma” isimli şüphelinin iletişim teknoloji alanında çalışma yapan bir firmanın araştırma ve geliştirme biriminin direktörü olduğu ve hakkında ülkeyi bölmek ve devleti yıkmak için dış güçlerle iş birliği yaptığı şüphesiyle adli soruşturma gerçekleştirildiği ifade edildi.

Alibaba'nın kurucusu Jack Ma

Casusluk yönünde iddialar…

Ma’nın, “Çin karşıtı güçlerce beyninin yıkandığı”nın iddia edildiği haberde, “Çin-karşıtı figürün kışkırtmasıyla, 2022 yılı Mart ayından bu zamana dek, internet ortamında anonim bir grup kurarak dış güçlerin ajanı rolünü üstlenmiş, dezenformasyon ve dedikodu yayarak ve sözde bağımsızlık bildirisi yayınlayıp devleti bölmeye ve ülkeyi yıkmaya teşebbüs etmiştir.” şeklinde konuştu.

Yayımlanan haberde, “Ma’nın yasa dışı örgütlenmeler ve siyasi programlar ile devletin iktidarını yıkmaya çalışmanın yanında, üniversite öğrencilerini ve genç insanları ülkeyi ve halkı tahkir etmeye dair faaliyetlere katılmaya teşvik ettiğini” iddia etti.

Çin’de Ceza Kanunu içerisinde nasıl faaliyetlerin ulusal güvenlik için bir tehdit oluşturduğu yer almıyor ancak “devleti yıkmaya ve ülkeyi bölmeye teşebbüs” yönündeki suçlamalar genelde ömür boyu hapis cezasıyla cezalandırılıyor.

Çinli firma Alibaba’nın kurucusu, iş insanı Jack Ma, 2022 yılı Ekim ayında, Çin’deki piyasa düzenleyici kurumlarıyla kamu bankalarını eleştiren konuşma gerçekleştirmesi sonrasında ortadan gizemli bir şekilde kaybolmuş ve uzun zaman da kamuoyunun önüne çıkmamıştı.

Bununla beraber Hangcou kentinin eski Komünist Parti Sekreteri Cou Ciangyong, 2021 yılı Ağustos ayında, “sermaye ve rüşvetin düzensiz genişlemesine destek” suçuyla gözaltına alınmıştı. Cou’nun yüksek profilli davasındaki suçlamaların Alibaba veyahut kentteki diğer şirketlerle bağlantıları olup olmadığına ilişkin sorular ortaya atılmıştı.

İnternet firmaları üzerindeki denetim baskısı

Çin’de merkezi hükümet tarafından internet firmalarına dair denetleyici ve düzenleyici müdahaleler 2020 yılı sonu itibarıyla artırılmıştı.

Alibaba’nın internet ödeme hizmeti olan Alipay’i ve bağlantılı olan varlıklarını tek bir çatı altında toplayan Ant Grup’un 2020 yılı Ekim ayında Şanghay ve Hong Kong borsalarında yapmayı planladığı ikili halka arz hükümet tarafından durdurulmuştu.

Çin’in Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu olan CSRS, büyük oranda kullanıcı verisine hükmeden internet firmalarının yurt dışında halka arz edilmek amacıyla güvenlik soruşturmasından geçmesi yönünde bir şart tanımıştı.

Çin Devlet Piyasa ve Düzenleme Kurumu, yasaya aykırılık ve tekelcilik karşıtıyla başlatmış olduğu soruşturmalarda, Didi, Baidu, Meituan ve Alibaba gibi ülkedeki büyük internet firmalarını hedef almıştı.

Yorumlar (0)