Akıncı: "Rumların Türkiye ile dost olması için çabalıyorum!"

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, GKRY'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Türkiye ile dostluk ilişkisi kurabilmesi için çaba harcadığını ifade etti. 

DÜNYA 15.10.2020, 08:49 15.10.2020, 16:43
Akıncı: "Rumların Türkiye ile dost olması için çabalıyorum!"

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 18 Ekim günü gerçekleştirilecek olan seçimlerden önce Türkiye hakkında açıklamalarda bulundu. 

KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Akıncı, yaşanan sorunların ülkeler için ders niteliğinde olduğunu belirterek, bunlardan ders çıkarılması gerektiğini söyledi.

Akıncı, bunun başarılması halinde ülkeler arasındaki ilişkilerin iyi bir seviyeye ulaşabileceğini ifade etti.

"Türkiye ile dostluk ilişkisi için çaba harcıyorum"

Türkiye'nin çevresinde problemli bir yapının mevcut olduğunu kaydeden Akıncı, daha fazla problem yaratmaya gerek olmadığını belirtti.

Akıncı, hem KKTC'nin (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) hem de GKRY'nin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi) Türkiye ile dostluk ilişkisi kurabilmesi için çaba harcadığını ileri sürdü. 

"Amir-memur ilişkisi kurulamaz"

KKTC'de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) halkın yeni bir dönem başlatacağını aktaran Akıncı, Türkiye ile beraber yürüneceğini ancak bu noktada nasıl bir ilişki kurulacağının önemli olduğunu söyledi.

Akıncı, Türkiye ile ilişkilerin her iki ülkeye de fayda getirebilmesi için saygı ve sevgi temelinde kurulması gerektiğine dikkat çekerek, "Söylediklerim emirdir" tarzında bir tutumu onaylamayacaklarını çünkü bunun amir-memur ilişkisi haline geleceğini ifade etti.

Ne olmuştu?

11 Ekim Pazar günü KKTC'de (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmıştı. Söz konusu seçimlere katılan hiçbir aday, yüzde 50'nin üstünde oy alamamıştı.

UBP'nin (Ulusal Birlik Partisi) adayı Başbakan Ersin Tatar, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 32.35 oranında oy almıştı. 

Bağımsız aday olan KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 29.84 oranında oy almıştı. 

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Genel Başkanı Tufan Erhürman ise yüzde 21'lik bir oya sahip olmuştu. 

Söz konusu seçimlerin ikinci turunun 18 Ekim Pazar günü yapılacağı bildirilmişti. 

Ana muhalefet partisi CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi), KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) Cumhurbaşkanı Akıncı'yı destekleyeceğini duyurmuştu. 

Kıbrıs meselesinin çözümünde Akıncı ile aynı tutuma sahip olunduğunu kaydeden CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi), cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda kendisine gereken desteğin verileceğini bildirmişti. 

CTP (Cumhuriyetçi Türk Partisi) Genel Başkanı Erhürman'ın ilk turda yüzde 21 oranında oy aldığı düşünülürse Akıncı'nın ikinci tur için eli ciddi derecede güçlenmiş olacak.

Yorumlar (0)