Akıllarda tek soru: AB ekonomisini nasıl kurtarırız?

Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde birliğin ekonomisini kurtarmaya yönelik görüşmeler sürüyor.

DÜNYA 18.07.2020, 16:10 18.07.2020, 16:10
Akıllarda tek soru: AB ekonomisini nasıl kurtarırız?

Belçika'da kritik Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi gerçekleştiriliyor. 

Birliğe üye olan 27 ülkenin lideri, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomi üzerindeki olumsuz etkileriyle savaşmak adına hazırlanan kurtarma programı ile ilerleyen dönemdeki bütçeyi görüşmek üzere toplantılarına hız kesmeden devam ediyor.

İkinci gün oturumları başlayan zirveye Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel liderlik ediyor. Söz konusu zirveye, birliğe üye olan 27 ülkenin liderleri ile Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen katılım gösteriyor.  

Hem kurtarma programı hem bütçe görüşülecek 

Liderler, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) başlangıcından beri ilk kez fiziksel anlamda yan yana geldiler. Zirvede, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine karşı oluşturulan 750 milyar Euro değerindeki kurtarma programı ile Avrupa Birliği'nin (AB) 2021-2027 yılları arasındaki bütçesini ortaya koyacak olan 1 trilyon Euro değerindeki taslak görüşülecek. 

Kurtarma programının durumu, kredi ve hibelerin tutarı ve bunlar için hayata geçirilecek olan denetim mekanizması değerlendirilecek. Öte yandan, Avrupa Birliği'nin 2021-2027 yılları arasındaki bütçesini de ele alacak olan liderler, söz konusu bütçenin ne boyutta olacağını, üye ülkelerin buraya nasıl fayda sağlayacağını ve harcama alanlarını belirleyecek. 

Zorlu görüşmeler yapılacak

Birliğe üye olan 27 ülkenin oy birliği ile ortaya konacak olan kurtarma paketi ve bütçe hususunda anlaşmaya varılabilmesi için Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında oldukça zorlu görüşmelerin yapılacağı tahmin ediliyor. 

Hibelere sıcak bakmayan ülkeler var

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içerisinde yer alan Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç, kurtarma programında yer alan hibelere hiç de sıcak bakmıyor. Söz konusu ülkeler, ihtiyacı olan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine "şartlı" olarak kredi imkânı sunulmasını ve bunların gelecekte geri ödenmesini talep ediyor. Bu ülkeler, hibe sağlanması halinde oldukça katı bir denetim mekanizmasının hayata geçirilmesi istiyor. 

"Veto ederiz" 

Polonya ve Macaristan ise Avrupa Birliği (AB) fonlarının, hukukun üstünlüğü koşuluna bağlanmasına sıcak bakmıyor. Bu ülkeler, kurtarma programı ile bütçe tasarısını veto edebileceklerini söylüyorlar.

Avrupa Birliği (AB) kurtarma programı ile bütçesine yönelik karar, birliğe üye olan ülkelerin Avrupa Birliği (AB) Konseyi'ndeki oy çoğunluğu ve Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından verilen onay sonucu alınabiliyor. 

Yorumlar (0)