AİHM'den 'dul erkek' kararı: "Ayrımcılık yapılıyor"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), dul kadınlara dul erkeklerden daha çok devlet yardımı yapan İsviçre'nin ayrımcılık yaptığına karar verdi. Mahkeme evin geçiminin erkeğin sağladığı varsayımının yanlış olduğuna hükmetti.

DÜNYA 12.10.2022, 15:46 13.10.2022, 17:16
AİHM'den 'dul erkek' kararı: "Ayrımcılık yapılıyor"

1994 yılında İsviçre'de eşini bir kazada kaybeden, o esnada 1 ve 4 yaşında olan çocuklarına tek başına bakmak durumunda kalan Max Beeler, İsviçre yasasına göre en küçük çocuğu 18 yaşına gelince devletin dul erkeklere yönelik desteği kesmesini önce İsviçre mahkemelerine taşıdı.

Devlet yardımının kesilmesini AİHM’e taşıdı

Beeler, İsviçre yargısında istediği neticeyi alamayınca AİHM'e başvuru yaptı.

AİHM, dul kadınlara devlet desteğinin hayat boyu verilmesini, dul erkeklere ise en küçük çocuklarının reşit olmasıyla kesilmesine imkan tanıyan İsviçre yasalarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine (AİHS) aykırı ve ayrımcı bir uygulama olduğuna karar verdi.

“Evin geçimini erkek sağlıyor görüşü yanlış”

İsviçre yönetiminin, karısının ve evin geçimini erkeğin sağladığı varsayımını yanlış bulan AİHM, yalnızca çok ciddi etmenlerin AİHS'yi ihlal etmeden cinsiyetler arasında farklı muameleye müsaade edeceğini vurguladı.

AİHM yargıçları, Beeler'a İsviçre tarafından 5 bin euro manevi tazminat, 16 bin 500 euro da masraf ödenmesine karar verdi.

Yorumlar (0)