Ahlak polisi birimleri kapatılmasının ardından Tahran sokakları

İran'da Mahsa Amini’nin yaşamını yitirmesiyle başlayan ve 3 ay kadar devam eden rejim karşıtı eylemler sonucunda "ahlak polisi" birimi için kapatılma kararı verilmişti. Söz konusu olayın sonrasında başkent Tahran caddelerinde, kadınların başörtüsüz şekilde gezdikleri görüldü.

DÜNYA 05.12.2022, 16:05
Ahlak polisi birimleri kapatılmasının ardından Tahran sokakları

16 Eylül günü 22 yaşında olan Mahsa Amini’nin İran'da, taraftarium izle, başörtüsü kurallarına uygun olmadığı sebebiyle gözaltına alınması ve aradan kısa bir süre geçtikten sonra yaşamını yitirmesi büyük bir rejim karşıtı eylemi başlattı.

Binlerce kişi yaralandı, gözaltına alındı

Tüm ülkede kendisini gösteren protestolarda, başı öğrenciler çekerken toplumun birden farklı bölgelerinden peş peşe destek açıklamaları yapıldı.

Dini lider Ayetullah Hamaney ve İran İslam Cumuriyeti rejimini hedef gösteren protestolarda şiddet olayları meydana geldi.

Uluslararası kuruluşlara göre, İran güvenlik kuvvetlerinin sert müdahalesi sonucunda toplam 300'den daha çok kişi yaşamını yitirirken binlerce eylemci ise gözaltına alındı ve yaralandı.

Karar verildi, sokaklarda günlük yaşantı devam etti

Ülkenin tamamına yayılan eylemlere eski yöneticiler, din adamları ve dini topluluklardan da destek açıklamaları geldi. Bu durumun ardından yönetim yeni bir karar aldı. Dün açıklamada bulunan İran Genel Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, "ahlak polisi biriminin kapatıldı” dedi.

Kimi protestocular duyurulan kararın kazanım değerine işaret ederken, kimileri ise söz konusu durumun yeterli olmadığını ifade etti.

Kararın sonrasında başkent Tahran'da hayatını sürdüren kadınların günlük hayatları gözlemlendi. İranlı kadınların başörtü takmadıkları görüldü.

Yorumlar (0)