Ağızda eriyen aşı bantlarının kullanımı test ediliyor

Kanada’da bir grup bilim insanı, eriyen bantlar sayesinde ilaç içmenin ya da aşı yaptırmanın gerek kalmayacağını bildirdi. Bu bantların, ağız içine yapıştırılacak ve kısa sürede eriyecek cinsten olduğu belirtildi. 

DÜNYA 29.06.2021, 11:15
Ağızda eriyen aşı bantlarının kullanımı test ediliyor

Uluslararası bir televizyon kanalında yer alan habere göre Kanada Hamilton’daki McMaster Üniversitesi bünyesinde görev yapan bilim insanları, yüz yılın buluşuna imza atmak üzere. Ağızda eriyen bantları tasarlayan araştırma ekibi, bu küçük ve ince bantlar sayesinde hastalığın daha kolay yenilebileceğini düşünüyor. 

Pek çok insanın iğne olmayı ve ilaç içmeyi sevmediğini belirterek “oral aşı” geliştirdiklerini aktaran araştırma grubunun başkanı Prof. Dr. Alex Adronov, oral aşı bantlarının kısa sürede eriyebilen ilaçlar olduğunu ifade ediyor. 



İlk denemeleri hayvanlar üzerinde yapıldı 

Prof. Adronov, çalışmanın henüz erken keşif aşamasında olduğunu ve çalışmalar sırasında “protein yüklü şeritler” de üretebileceklerini fark ettiklerini belirtti. Adronov: “Hayvanlara verdiğimiz oral aşılar ile canlıların antikor oluşturabildiğini gördük. İlk hayvan çalışmalarımız bu şekilde başarılı oldu. Şimdi de Covid-19 virüsüne karşı proteinleri bu oral bantlara yükleyeceğiz ve bu hastalık için de antikor oluşturup oluşturamayacağımızı öğreneceğiz.” 



“Oral aşıları bir zarfla bile gönderebileceksiniz” 

Kanadalı biyoteknoloji firması CEO’su Mark Upsdell’in de yer aldığı proje için Upsdell, şu cümleleri kuruyor: “Covid-19 salgını döneminde kullanılan aşıların sıfırın altında 80-15 derece arasında tutulması gerektiğini biliyoruz. Bu oldukça dondurucu ve karmaşık bir tedarik zinciri. Fakat ekibimiz, oral bantlardaki proteinleri 40 derecede dahi stabilize edebildi. Bu da salgının seyrini değiştirebilecek bir durum. Dünya üzerindeki ülkelerin yarısından fazlası sıcak iklimlerde yer alıyor. Bu da aşıların soğuk zincirlerde taşınması ve depolanmasını zorlaştırabiliyor. Bilim insanlarımızın ürettiği oral aşılar sayesinde soğuk zincire gerek olmadan ve hatta bir lojistik aracına gerek olmadan; zarflar içerisinde bile aşı gönderimi yapılabilecek. Bu da taşıma maliyetlerini oldukça düşürecek.” 

Yorumlar (0)