Afrika ülkelerinin Türkiye'nin silahlarına ilgisi dünya gündeminde

Kıtada her geçen gün artan Türk silahlarının varlığı, İngiltere merkezli medya kuruluşları tarafından gündeme getirildi. Türk savunma sanayiinin yeteneğinin kanıtlandığı belirtildi. Türkiye'nin ürettiği silah sistemleri, son zamanlarda çok sayıda çatışma bölgesinde ortaya koyduğu başarıyla isminden söz ettiriyor. Londra merkezli Middle East Eye, "Afrika ülkeleri, Türkiye'den silahlar almak için neden sıraya giriyor?" başlığıyla yayınladığı haberde konuyu inceledi.

DÜNYA 17.11.2022, 12:31 18.11.2022, 08:06
Afrika ülkelerinin Türkiye'nin silahlarına ilgisi dünya gündeminde

Son birkaç senedir Türkiye'nin, silahlı insansız hava araçları (SİHA), turboprop uçaklar ve saldırı helikopterleri de dahil olmak üzere yerli üretilen askeri donanımını almakla yakından ilgilenen pek çok Afrika ülkesine rekor silah satışı yaptığı belirtildi.

Afrika'ya eşsiz savunma teçhizatı ihracatı

Cezayir'in, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından üretilen Anka-S askeri uçağından 10 adet satın almak için anlaşmaya vardığı, 1 yıl önce Fas'ın Baykar'dan 13 Bayraktar TB2 SİHA sipariş ettiği hatırlatıldı.

Konuyla ilgili, "Türkiye'nin Afrika'ya yönelik savunma teçhizatı ihracatı, kalite, miktar, değer ve erişim bakımından tam olarak eşi benzeri olmayan bir ihracat. Bu, Ankara'nın kıtadaki etkisinin artmasından ve Afrika’dan çeşitli ülkelerle siyasi, güvenlik ve ekonomik bağlarını güçlendirme stratejisinden ayrılmamalı." sözlerine yer verildi.

Türk savunma sanayiinin yeteneği ispatlandı

Öte yandan Türk savunma sanayiinin, silah sistemlerini toplu, verimli ve hızlı olarak üretme konusunda ispatlanmış bir yeteneğe sahip olduğuna vurgu yapıldı.

Afrika kıtasında bulunan ve Türkiye'den silah sistemleri tedarik eden ülkelerden söz edilirken, "2021'de Nijer, TUSAŞ'ın Hürkuş turboprop eğitim/hafif saldırı uçağını sipariş eden ilk uluslararası müşteri oldu. Libya ve Çad da o uçağı sipariş etti. TUSAŞ, Hürkuş için Afrika'dan daha çok müşteri bekliyor." sözleri kullanıldı.

Sipariş edilen silahlar

Haberde ayrıca, "Kasım 2021'de Nijerya, Türk yapımı iki açık deniz devriye gemisini donanması için sipariş etti. 6 adet T129 ATAK helikopteri de sipariş edildi. 2021'de Etiyopya, TB2 uçağı aldı ve bunları Tigray savaşı esnasında kullandı. En az 10 Afrika ülkesi de Türk yapımı zırhlı araçlar sipariş etti." sözlerine yer verildi.

Afrika için Türk silah sistemlerini çekici kılan kritik faktör

Türk silah sistemlerini pek çok Afrika ülkesi için çekici kılan şeylerden birinin, Ankara'nın silah satışlarının koşula bağlanmaması olduğuna dikkat çekilirken, şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin silahları koşula bağlı olarak gelmiyor ki bu tam anlamıyla birçok Afrikalı devletin istediği şey… Bürokrasi olmadan ve hızlı tedarik edilen dayanıklı, savaşta ispatlanmış silah sistemleri."

Yorumlar (0)