Afrika Kıtası karışıyor: Gine’den sonra Sudan’da da darbe girişimi yapıldı 

Ülkedeki darbeci askerler, Sudan yönetimini ele geçirmeye çalıştı fakat zamanında müdahale eden askerler sayesinde darbe girişiminin başarısız olduğu duyuruldu. 

DÜNYA 21.09.2021, 11:56
Afrika Kıtası karışıyor: Gine’den sonra Sudan’da da darbe girişimi yapıldı 

Geçtiğimiz günlerde Gine’de gerçekleştirilen darbe girişiminin izleri silinememişken bu defa da Afrika Kıtası’nın bir diğer ülkesi Sudan’da darbe girişimi gerçekleştirildi. Bir grup askerin ülke yönetimini devralmaya çalıştığı fakat askerlerin yerinde ve zamanında müdahalesi ile bu girişimin başarısız olduğu aktarıldı.  

Halka, “darbeye karşı çıkın” çağrısı yapıldı 

Devlet televizyonu ve radyolar ile bölgeden canlı yayınlanan tüm kanalların yayınları kesildi. Bir süre kesik kalan yayınlar boyunca yalnızca ülke askerlerinin darbe yaptığı haberleri yer aldı. Hükümet yanlısı askerlerin olaya müdahale etmesiyle birlikte önlenen darbe sonrasında kanallar yayına tekrar açıldı ve bu kez de “darbeye karşı çıkın” çağrıları ile halk, sokaklara davet edildi. 

Sudan Egemenlik Konseyi Sözcüsü Muhammed el-Feki Süleyman, durumun kontrol altında bulunduğunu açıkladı. Süleyman, açıklaması sırasında halka seslenerek herkesi sokağa, ülkenin geçiş sürecini korumaya davet etti. Resmi kaynaklar, başkent Hartum’un Umdurman bölgesindeki bir grup askerin başlatmaya çalıştığı bu sürecin kısa sürede püskürtüldüğünü aktardı. 



40 subay gözaltına alındı 

Yaşananlar sonrasında harekete geçen hükümet yanlısı kuvvetler, Hartum’da darbe girişiminde bulunan 40 subayın gözaltına alındığını açıkladı. 

Geçtiğimiz günlerde Gine de darbeye sahne oldu 

Afrika’nın bir diğer ülkesi Gine’nin başkenti Konakri de darbe girişimine sahne olmuştu. Cumhurbaşkanlığı Sarayı Sekoutoureya ve idari binaların bulunduğu Kaloum bölgesinden silah sesleri duyulmuştu. Olaydan birkaç saat sonra Özel Kuvvetler Birlikleri (GFS) başkanı Albey Mamady Doumbouya, yönetime el koyduklarına ilişkin bir açıklama yapmış ve eş zamanlı olarak sosyal medya hesaplarında Cumhurbaşkanı Conde’nin askerler tarafından gözaltına alındığı videolar paylaşılmıştı. 

Sudan’da geçiş dönemi yaşanıyor 

Ülkede hızla büyüyene ekonomik kriz ve hızla düşen hayat standartları, Aralık 2018’de kitlesel halk protestolarının başlamasına sebep olmuş ve 11 Nisan 2019 tarihinde de ordu, yönetime el koymuştu. Dönemin Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in indirilmesinin ardından Ağustos 2019’da Askeri Geçiş Konseyi kurulmuştu. Devlet Başkanı ve Egemenlik Konseyi Başkanı Abdülfettah el-Burhan olurken Başbakan da Abdullah Hamdok olmuştu. Ülkedeki sivil ve askeri yetkililer, geniş çağlı ekonomik ve siyasi reformlar üzerinde durarak hem ülkeyi hem de geçiş dönemini vatandaşlar için iyileştirmeye çalışmıştı. 

Yorumlar (0)