Afrika Fransa’ya isyan etti! "Fransa defol"

Uzunca bir zamandır Afrika’da yaşanan sömürgeye artık dayanamayan Afrika halkı başkaldırı gerçekleştirmeye başladı. Öncesinde Mali daha sonrasında ise Çad vatandaşları Fransa'yı ülkelerinde istemediklerine dair eylem yapıyor.

DÜNYA 16.05.2022, 10:55 16.05.2022, 16:33
Afrika Fransa’ya isyan etti! "Fransa defol"

Uzun süren seneler boyun ülkeleri sömürülen Afrika halkı yaşanan bu durumu artık kaldıramıyor. Öncelikle Batı Afrika ülkelerinden olan Mali bu duruma ses çıkarmaya başladı. Daha öncesinde gerçekleştirilen savunma sözleşmelerinin iptali sağlanırken, Paris’in Afrika üzerinde ki idaresinin etkisi azalmaya başladı. Yaşanan bu durumla beraber Mali vatandaşları protesto yapmak için sokaklara inerek beraberlik sağladı. Yapılan gösterilerde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un fotoğrafları ateşe verildi.

Çad'da ayaklandı

Mali vatandaşlarının sonrasında Orta Afrika ülkesi olan Çad'da ayaklanmaya başladı. Göstericiler ellerinde getirdikleri pankartlara "Fransa defol, Fransa’ya hayır" yazarak, çeşitli sloganlar attı. Çad halkı tarafından Fransız firmaları hedefe alırken, Fransız Konsolosluğu önüne giderek bir araya gelen bir grup kişi ise asker adına inşa edilmiş anıtı yıktı. Vatandaşlar anıtı yıktıktan sonra ise üzerine çıktı ve sevinç mitingi gerçekleştirdi.

Bunun yanı sıra Fransa bayrakları yakılarak Fransa’ya ait olan akaryakıt firmalarına da zarar verildi.

Türkiye’nin Afrika tutumu

Diğer bir yandan Türkiye'nin, Afrika ülkeleriyle olan bağını geliştirebilmek adına son 20 senede gerçekleştirdiği çabalar meyvelerini veriyor. Geride bıraktığımız aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ülke gezileri, ikili birlikteliklerde ilerlemeye neden oldu. Diplomatik bağlılıkları geçtiğimiz her sene güçlendirmeyi amaçlayan Türkiye, Afrika kıtası üzerinde 43 büyükelçilik açarak bu sayının ilerleyen günlerde 50'ye çıkarılması planlanıyor.

Yorumlar (0)