Afrika Birliği’nden çağrı: İspanya’daki ölümler soruşturulsun

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Musa Faki Muhammed, Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışırken öldürülen düzensiz göçmenlerle ilgili soruşturma açılması çağrısında bulundu.

DÜNYA 27.06.2022, 10:57 27.06.2022, 13:58
Afrika Birliği’nden çağrı: İspanya’daki ölümler soruşturulsun

Afrika Birliği (AfB) Komisyonu Başkanı Muhammed, resmi Twitter hesabından yayınladığı paylaşımda, görüntülerinin endişe verici ve şok edici olduğunu ifade etti.

Tüm ülkelere çağrı: “İnsan haklarını gözetin”

Ölümlerle ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini ifade eden Muhammed, tüm ülkelerin, sığınmacılara karşı insan haklarını gözetmesi ve uluslararası hukukun yükümlülüklerini getirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Muhammed, sığınmacılara karşı aşırı güç kullanımından uzak durulması gerektiğini dile getirerek, "Afrikalı mültecilerin Fas'tan İspanya'ya geçerken maruz kaldığı aşağılayıcı muamele ve şiddet karşısında derin şok ve endişe içerisindeyim" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran tarihinin sabahı meydana gelen olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 1500 düzensiz sığınmacı 10 metre uzunluğundaki dikenli tel örgülerin bulunduğu sınır hattına akın etmişti.

İspanya yetkilileri ve Fas polisi, düzensiz sığınmacıları organize olarak sınıra akın etmek, güvenlik güçlerine asit ve taş tarak saldırmakla suçlamıştı.

37 sığınmacının öldüğü iddia edilmişti

Fas hükümeti 18 göçmenin hayatını kaybettiğini, içerisinde Fas polisinin de bulunduğu 100'den fazla kişinin yaralandığını açıklamıştı. İspanyol sivil toplum örgütleri tarafından yapılan açıklamada ise 37 sığınmacının hayatını kaybettiği öne sürülmüştü.

Düzensiz sığınmacıların 133'ü Melilla'ya geçiş yapmış, İspanya tarafında da yaralılar olduğu duyurulmuştu.

Yorumlar (0)