Afganistan’ın düşmeyen kalesi Pençşir: “Taliban ile diyalog istiyoruz ama savaşa da hazırız” 

Afganistan’da Taliban’ın kontrolü ele alamadığı tek vilayet olan Pençşir, Taliban mensuplarına bir mesaj gönderdi. Pençşir direniş gücü yetkililerinden Fehim Deşti, “Taliban ile sorunları diyalog ve müzakere yoluyla çözmek istiyoruz ama savaşa da hazırız.” ifadelerini kullandı. 

DÜNYA 24.08.2021, 15:25 25.08.2021, 18:04
Afganistan’ın düşmeyen kalesi Pençşir: “Taliban ile diyalog istiyoruz ama savaşa da hazırız” 

Taliban, Afganistan yönetimini 15 Ağustos tarihinde kesin olarak ele geçirdiğini bildirmişti. Ülkenin 34 vilayetinden 33 tanesinin kontrolünü ele geçiren silahlı güçler, yalnızca Pençşir vilayetinde başarılı olamadı. Sovyet işgali sırasında da Pençşir’in teslim olmadığını belirten tarihçiler, Sovyet işgali döneminde ünlü Afgan komutan Ahmed Şah Mesud’un Pençşir direnişini organize ettiğini; şimdi ise Şah Mesud’un oğlu Ahmed Mesud’un direnişçilere komutanlık yaptığını aktardı. 

Taliban’ın kontrol edemediği Pençşir, direniş için tüm hazırlığı ile nöbette iken Ahmed Mesud’un önderlik yaptığı direniş güçlerinin medya sorumlusu Fehim Deşti, Türk haber ajanslarına bölgedeki son durum hakkında bilgi verdi.  



“İnsanlar işinin başında ama muhtemel Taliban saldırısına karşı hazırlıklıyız” 

Deşti: “İnsanlar işlerinin başında. Devlet memurları işlerine gidip geliyor, esnaf da çalışmasına devam ediyor. Fakat muhtemel bir Taliban saldırısına karşı da hazırlıklıyız. Hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu hazırlıklar da bir dereceye kadar mevcut. Direniş grubumuz ile Taliban arasında müzakere çabaları sürüyor. Afgan halkının geleceğini güvence altına alan ve sosyal adaleti sağlayan müzakerelerden yanayız. Afganistan’da tüm tarafların, aşiretlerin ve partilerin kabul ettiği; dünya ile iyi ilişkileri olan kapsayıcı bir hükümet kurulmasını istiyoruz.” 



“Meselenin müzakere ile çözüleceğine inanıyoruz” 

Deşti: “Biz, meselenin müzakere ve diyalog ile çözülebileceğine inanıyoruz. Müzakere ve diyalog istiyoruz. Taraflar arasında doğrudan ve dolaylı olarak mesajlar var ancak biz aynı zamanda savunmaya da hazır durumdayız. Amacımız yalnız Pençşir’i savunmak değil tüm Afganistan coğrafyasını ve ülkemizin değerlerini korumak. Bu sebeple Taliban savaş ve şiddete devam edecek olursa biz de kendimizi savunmaya hazırız.” 

Yorumlar (0)