Afganistan’daki üniversitelerin karma eğitim sistemi sona eriyor 

Taliban geçici hükümetinde Yüksek Öğretim Bakanı Vekili olarak görev alan Şeyh Abdulbaki Hakkani, üniversitelerdeki karma eğitim sisteminin en kısa sürede sona ereceğini bildirdi. 

DÜNYA 12.09.2021, 17:45
Afganistan’daki üniversitelerin karma eğitim sistemi sona eriyor 

Afganistan’da yönetimi elinde bulunduran Taliban geçici hükümetinin Yüksek Öğretim Bakan Vekili konumundaki Şeyh Abdulbaki Hakkani, başkent Kabil’de bir toplantı düzenledi. Karma eğitim sisteminin milli ve İslami değerlere aykırı olduğunu belirten Hakkani, yer imkanı ve fiziksel imkanları yeterli olan üniversitelerde yeni dönemde erkek ve kız öğrencilerin ayrı ayrı binalarda eğitim göreceğini aktardı. Bina imkanı olmayan ve fiziksel imkanları da yetersiz kalan üniversitelerde ise kızlar ve erkekler farklı saatlerde okula gidip eğitim görecek. 

“Karma eğitim sistemi en kısa zamanda sona erecek” 

Hakkani: “Üniversitelerdeki karma eğitim sistemi, İslami ve milli değerlere aykırı olmasından mütevellik en kısa sürede sona erecek. Kız öğrencilere kadın hocalar, erkek öğrencilere ise erkek hocalar ders verecek. Üniversitede yeterli kadın hoca olmaması halinde ise erkek hocalar, sınıfa gerilen perde arkasından kız öğrencilere ders verebilecek. Bu koşullar altında kız öğrencilerin eğitimlerini sürdürmelerinde engel bulunmayacak.” 



“Kız öğrenciler yüksek lisans ve doktora eğitimleri alabilecek” 

Hakkani: “Kız öğrenciler yalnızca lisans eğitimi almakla kalmayacaklar aynı zamanda yüksek lisans ve doktora eğitimleri de alabilirler. Burada önemli olan kız öğrencilerin örtünmeye riayet etmesi.” 

Geçen hafta özel üniversitelerin eğitime başladıklarını aktaran Bakan Vekili Hakkani, yakın zamanda da devlet üniversitelerinde eğitimlerin başlayacağını belirtti.  

Üniversite sınavındaki yolsuzlukların önüne geçilecek 

Bakan Vekili Hakkani, üniversiteye yerleştirme sınavlarında daha önce yapılan yolsuzlukların da kısa sürede öne geçileceğini bildirdi. Hakkani, geçmişte eğitimden mahrum kalan Taliban üyelerine ise özel ilgi gösterileceğini belirtti. Ayrıca eğitim ve öğretim alanında dünyadaki pek çok ülkeyle iş birliği yapılacağı da aktarıldı. 

Yorumlar (0)