Afganistan’da soğuk hava 170 can aldı

Soğuk havanın etkisini derin bir şekilde hissettirdiği Afganistan’da yaşamını yitirenlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Yaklaşık 21 gündür ülkeyi etkisi altına alan dondurucu soğuklar 170 kişinin ölümüne neden oldu.

DÜNYA 29.01.2023, 14:20 30.01.2023, 08:46
Afganistan’da soğuk hava 170 can aldı

Afganistan son dönemlerin en soğuk kış mevsimini yaşıyor. Başkent Kabil'de hava sıcaklığı geceleri sıfırın altında 10, bazı bölgelerde ise sıfırın altında 30 derecelere kadar düşüş sağladı. Taliban geçici yönetiminin Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Şafiullah Rahimi, soğuk havalar ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

“Yardımlar yeterli gelmiyor”

Rahimi, Afganistan’da soğuklar sebebiyle en az 170 kişinin donarak hayatını kaybettiğini ifade ederken, en fazla kaybın Paktiya, Paktika, Bamyan, Badahşan ve Gor vilayetlerinde olduğunu belirtti.

Özellikle Hindikuş dağları bölgesinde bulunan Gor, Bamyan ve Badahşan vilayetlerine ulaşımın sağlanamadığını, bölgede birden fazla köyün bulunduğuna işaret eden Rahimi, "Son günlerde uluslararası destekler yüzde yüz önem barındırıyor çünkü yaptığımız yardımlar yeterli gelmiyor ve malzeme sıkıntıları yaşıyoruz. Muhtaç olan insanlara yardım getirilmezse bu durum kontrol içerisine alınamaz" dedi.

“Çoğu bölgeye ulaşamıyoruz”

Mevcut durumda 30 binden fazla insana yardım eriştirebildiklerini ifade eden Rahimi şu ifadelerde bulundu: "Bamyan bölgesine ulaşım sağlayamıyoruz. O bölgeye ulaşmak için imkanımız bulunmuyor. Tacikistan'a doğru olan bölgelerde ise denetimler sağladık fakat buralarda da hava durumu ağırlaştığı zaman yollar tıkanıyor. Gor'a da erişi sağlanamıyor. Elimizden geldiğince ulaşıp denetim sağlıyoruz. Fakat bu alanlarda kar yoğunlaştığı zaman merkezden kontrol ve ulaşım gerçekleşmiyor."

Yorumlar (0)