Afganistan’da insanlık dramı: Açlıktan çocuklar satılıyor

Afganistan’da her geçen gün ağırlaşan yaşam koşulları nedeniyle artık aileler son çare olarak çocuklarını bin ile 3 bin dolar arasında fiyata satılığa çıkarmaya başladı.

DÜNYA 30.10.2021, 12:19
Afganistan’da insanlık dramı: Açlıktan çocuklar satılıyor

Afganistan’da yönetimi devralan Taliban hükümetinin uygulamaları halkın yaşam koşullarının daha da ağırlaşmasına neden oldu. Bölgeye daha önce düzenli olarak gelmekte olan uluslararası yardımların kesilmesi nedeniyle ülkede açlık ve sefalet çok daha arttı.

Bu nedenle yaşam mücadelesi veren ve açlık sınırının çok altında yaşamaya çalışan aileler son çare olarak çocuklarını satarak başta gıda olmak üzere gerekli ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

Bazı aileler çocuklarını bin ile 3 bin dolar arası değişen fiyatlarla yakınlarına satmak istiyor, bazıları da alıcının kim olduğuna bakmadan sadece para karşılığında çocuklarını evlatlık veriyor. 

Yaşam şartları daha da kötüleşti

Ülkede Dere-yi Kazi bölgesinde çok zorlu koşullar altında yaşamakta olan Samimi ailesi de bu ailelerden biri. 56 yaşında olan Ruhşana Samimi isimli bir kadın, yaşadıkları fakirliği ve torunlarını neden satmak istediğini anlattı.

Samimi, 2 oğlu, 1 gelini ve 6 torunuyla sıvası, elektriği ve suyu olmayan bir evde kiracı olarak yaşamını sürdürüyor.

Eşini 20 sene önce kaybettiğini belirten Samimi, o günden beri çok kötü şartlar altında yaşadıklarını ve çocukları yetiştirmeye çalıştığını söyledi.  Ayrıca 30 yaşındaki büyük oğlunun hastalanması ve 20 yaşındaki küçük oğlunun da ona yanında kalması nedeniyle geçim sıkıntılarının daha da fazla arttığını vurguladı.

“Mecbur kaldık”

Bu nedenlerle iki kız torununu satarak elde edeceği gelirle mutfak ihtiyaçlarını ve sağlık giderlerini karşılamak istediğini söyleyen Samimi, 6 ve 4 yaşındaki kızların daha çabuk satılacağını düşündükleri için önce onları satışa çıkardıklarını belirtti.  

Yaşadıkları bölgede bu satışı duyurduklarını ifade eden Samimi, “Satışa çıkaralı 2 hafta kadar bir süre oldu, ancak henüz alıcı çıkmadı. Büyük torunum için 2200 dolar, küçüğü için de 1100 dolar fiyat biçtik” dedi.

Samimi; “Biz açız, kimseden de yardım alamadık. En yakın akrabalarımızın bile bize yardımı olmadı. Keşke bir yardım ulaşsaydı da ben de torunlarımı satışa çıkarmak zorunda kalmasaydım” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Samimi’nin diğer torunları 3 yaşındaki Leyluma, 8 yaşındaki Süheyla, 10 yaşındaki Refihullah ve 11 yaşındaki Nimetullah da bu yokluk içinde yaşama mücadelesi veriyor.

“İnsanlık faciası yaşanabilir”

Satışa sunulan Zinet isimli çocuk, “Satışa çıkarıldığım için aslında çok korkuyorum. Ancak ailemin diğer üyelerinin geçimini sağlamak için mecburen kabul ediyorum” dedi. Zinet’in ağabeyi Nimetullah da "Kız kardeşlerimin satılacak olması beni çok üzüyor. Yardım kuruluşlarından yardım bekliyoruz. Kardeşlerim satılmasın” şeklinde konuştu.

Bölgenin yetkililerinde Göçmenler Müdürü Mevlevi Abdul Hay Mübaşir ise çatışmalar nedeniyle 100 kadar ailenin buradan göç etmek zorunda kaldığını ve bu ailelere yardım edilmezse insanlık faciası yaşanabileceğine dikkat çekti.

Yorumlar (0)