Afganistan Sanayi Odası Başkanı, Türk iş insanlarını yatırım için ülkeye davet etti 

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Şirbaz Keminzade, Taliban yönetiminin hakim olması sonrasında ülkeye yatırım yapma şartlarının daha uygun hale geldiğini belirterek Türkiye’nin yatırım konusunda diğer ülkelerden önde olmasını istediklerini belirtti ve Türk iş insanlarını yatırım için ülkeye davet etti. 

DÜNYA 07.10.2021, 13:32
Afganistan Sanayi Odası Başkanı, Türk iş insanlarını yatırım için ülkeye davet etti 

Afganistan Sanayi Odası Başkanı Şirbaz Keminzade, Taliban’ın Afganistan’da 15 Ağustos 2021 tarihinde kontrolü ele alması sonrasında meydana gelen yönetim değişiminin avantaj ve dezavantajlarını Türk ajansına değerlendirdi. Şu anki yönetimi, eski Cumhurbaşkanı Eşref Gani hükümeti ile kıyaslayan Keminzade, her iki yönetimin de artı ve eksi yönlerinin bulunduğunu belirterek orta yolu bulmakla yetindi. 

“Önceki devlet yönetiminde güvenlik sorunlarımız vardı” 

Keminzade: “Önceki devlet yönetiminde güvenlik sorunlarımız vardı. Kanunlar uygulanmıyordu ve savaş vardı. Sınır kaçakçılığı, yolsuzluk, hırsızlık ve rüşvet had safhadaydı. Fakat aynı zamanda uluslararası yardımlar da geliyordu. Bazı üst ve alt yapı projeleri yapılıyordu. Taliban yönetimi ise işin başına geldi ve ülkede güvenlik hakim oldu. Bir Taliban yetkilisi, bakan ya da komutan olması fark etmeksizin, bir işle ilgili talimat yazarsa bu uygulanır. Taliban’ın işlerinde hile olmaz. Afganistan’daki herkes bu yazılı emre itaat eder. Bu yüzden de ülkede iş yapmak, Taliban döneminde, eskiye nazaran daha uygun hale geldi.” 

“Artık kimse rüşvet almıyor” 

Keminzade: “Afganistan Sanayi Odası çatısı altında yaklaşık 5 bin fabrika bulunuyor. Önceki dönemde üretim için ihtiyacımız olan maddeleri dahi liman ya da gümrükten çıkartırken sorunlar yaşardık. Taliban'ın gelmesiyle bu sorunlar sona erdi. Eski yönetimde ülkedeki en yüksek makamlar rüşvet alırdı. Artık en yüksek makamlar dahi rüşvet almıyor. Ürünlerimizi de Afganistan’ın tüm bölgelerine güvenli şekilde ulaştırabiliyoruz. Önceki dönemde iş yerleri ve fabrikalarda güvenliği sağlamak için yüzlerce silahlı özel güvenliğe para vermek zorunda kalıyorduk. Taliban'ın gelmesiyle birlikte bu da son buldu.” 



“Yeni devlet tam anlamıyla kurulabilmiş değil” 

Türk ajansının, “Halihazırda yeni hükümet kurulabilmiş değil buna karşın yabancı yatırımcıları iş için Afganistan’a davet ediyorsunuz. Ülkenize gelen yatırımcılara ne gibi imkanlar sunuyorsunuz ya da neyi garanti ediyorsunuz?” sorusu üzerine Keminzade, “Garanti ve sigorta şartlarının tam olduğu yerlerde herkes yatırım yapabilir. Rakibiniz da o kadar çok olur. Taliban yönetimi bir konuda söz verdiğinde her zaman arkasında durur. Bir projeyi tamamlayıp kendinizi ispat ettiğinizde diğer projelerin kapıları da açılır.” ifadelerini kullandı. 

“Afgan tüccarlar, güvenilirlikleri ile ön plana çıkar” 

Keminzade: “Afgan iş adamları ve tüccarlar, güvenilir olmalarıyla ön plana çıkarlar. Afganlılar, yaptıkları işlerde hiçbir zaman yabancı ortaklarını aldatmamışlardır. Tüccarlarımız, dürüstlükleriyle bilinir. Bu ülkede çok önemli madenler var. Çıkarmaları da gayet kolay. Bu değerli mineral ve taşları işleyecek yaklaşık 5 bin fabrikamız var. Türkiye de teknolojik imkanları yüksek bir ülke. Türk iş insanları buraya gelsinler ve birlikte büyük projelere imza atalım. Türkiye, Afganistan’daki madenlerin işletilmesi, inşaat ve alt yapı yatırımları konusunda birçok iş yapabilir. Biz bu işi herkesten ziyade Türklerin yapmasını isteriz çünkü tarihe batığımızda biz hep yakındık. Ülkemize yatırım konusunda Türkiye’nin diğer ülkelerden önce olmasını isteriz. Türkiye varken neden başka bir ülke olsun ki!” 

“Batılı ülkeler ekonomik terör uyguluyor” 

Keminzade: “Batılı ülkeler, Afganistan’ın paralarını bankada bloke ediyor ve bir tür ekonomik terör oluşturuyor. Bizi bir ekmeğe muhtaç hale getiriyorlar. Uluslararası camiadan beklentimiz, Taliban yönetimine karşı çıkmak yerine yeni kurulan Afganistan devletine yardımcı olmalarıdır. Önceki devlet kurulurken uluslararası topluluklar 5 milyar dolar civarında yardımda bulundu. Taliban hükümetine de yardım etmeliler. Afganistan bu yardımı özellikle İslam ülkeleri teşkilatlarından beklemektedir. Unutulmasın ki bizim de bu dünyada iş yapmaya ve yaşamaya hakkımız var.” 

“İstihdam, göçü önleyecek” 

Keminzade: “Afganistan’a yatırım yapılması, istihdam yaratacak ve bu da diğer ülkelere göçü önleyecek. Eğer yabancı ülkelerdeki bankalarda tutulan paralarımız bize verilmezse ve bu ülkede yatırım yapılmazsa en az 2 milyon Afganlı işsiz kalacak. O zaman da bu insanlar ne yapacaklar? Pakistan’a, İran’a ya da bölgedeki diğer ülkelere göç edecekler. Bu da zamanla Avrupa ülkeleri için sorun oluşturacak.” 

Yorumlar (0)