"Afganistan'dan çıkarsak bedeli ağır olur"

NATO üyesi 29 ülkenin savunma bakanlarını Belçika'nın başkenti Brüksel'de iki günlüğüne bir araya getiren kritik toplantı sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Eğer Afganistan'dan erken çıkarsak bunun bedeli ağır olur. Hem Afgan halkı hem biz hem de DEAŞ'la mücadelemiz zarar görür." dedi.

DÜNYA 25.10.2019, 16:43
"Afganistan'dan çıkarsak bedeli ağır olur"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, toplantının ardından kritik açıklamalarda bulundu. Son oturumun, NATO'nun Afganistan'daki Kararlı Destek Misyonu'na üye ülkeler ve ortaklarla düzenlendiğini belirten Stoltenberg, "NATO, Afganistan konusunda kararlılığını koruyor. Afgan güvenlik güçlerini eğitim ve fonlarla desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

NATO'nun misyonu dolayısıyla Afgan güvenlik güçlerinin uluslararası terörle mücadele hususunda güçlendiğini ve barış için olumlu şartlar oluştuğunu kaydeden Stoltenberg, "Afganistan'da barışı sağlamak için Taliban'ın istek göstermesi ve bazı tavizlerde bulunması gerekiyor." ifadesini kullandı.

Stoltenberg, NATO'nun Afganistan misyonunu ne zaman sona erdireceğine yönelik soruya, müttefiklerin ülkeye beraber girdiği ve birlikte karar aldığı karşılığını verdi. 

Çıkma konusunda da birlikte hareket edileceğine dikkat çeken Stoltenberg, "Eğer Afganistan'dan erken çıkarsak bunun bedeli ağır olur. Hem Afgan halkı hem biz hem de DEAŞ'la mücadelemiz zarar görür." dedi.

"Suriye'de mevcut durum sürdürülemez"

Stoltenberg, Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmelerin dün görüşüldüğünü hatırlatarak, bu kapsamda Almanya tarafından sunulan "uluslararası güvenli bölge" teklifinden memnun olduklarını ifade etti. 

Uluslararası toplumun sürece daha fazla dahil olması gerektiğini bildiren Stoltenberg, "Suriye'de mevcut durum sürdürülemez, bu nedenle sorunlara karşı uluslararası toplum çözüm bulmaya çalışmalıdır." açıklamasında bulundu.

"Güçlerimizin hızlı hareket etmeleri gerekiyor"

Stoltenberg, savunma bakanlarının NATO'nun misyon ve operasyonları ile güçlerin hazırlık durumunu da görüştüklerini vurgulayarak, "Vatandaşlarımızı korumak için güçlerimizin ihtiyaç olması halinde hızlı hareket etmesi gerekiyor." uyarısını yaptı. 

NATO uçaklarının Avrupa çapında öncelikli muamele görmesini sağlayacak "Hızlı Hava Hareketliliği" girişiminde anlaşmaya varıldığını söyleyen Stoltenberg, misyon ve operasyonlarda görevli NATO uçaklarına özel arama sinyali verileceğini bildirdi. 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, bu vesileyle söz konusu hava araçlarına Avrupa Hava Trafiği Kontrolü tarafından öncelikli muamele sağlanacağını da sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)