Adolf Hitler'in saati rekor fiyata satıldı

Alman Nazi lideri Adolf Hitler’e ait olduğu öne sürülen saat, Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen bir müzayedede 1,1 milyon dolara alıcı buldu. 

DÜNYA 30.07.2022, 14:56 31.07.2022, 16:31
Adolf Hitler'in saati rekor fiyata satıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Maryland eyaletine bağlı Chesapeake City’de dikkat çekici bir açık artırma yapıldı. Alexander Tarihi Müzayede Evi’nde satışa sunulan ve Adolf Hitler’e ait olduğu belirtilen saat, katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü. Üzerinde ‘AH’ harfleri bulunan Huber marka saat, heyecanlı anlara sahne olan açık artırma sonucunda 1,1 milyon dolara satıldı. Saati satın alan kişinin adı ise paylaşılmadı. 

Yahudi liderler tepki gösterdi

Saatin Adolf Hitler’e 1933 yılında bir doğum günü hediyesi olarak verildiği düşünülüyor. Müzayede evinden yapılan bilgilendirmede, Fransız askerlerinin 1945 yılında Hitler’in Bavyera’da bulunan evine girdiği ve saati “hatıra” olarak aldığı açıklandı. Öte yandan ABD’de gerçekleştirilen açık artırmaya Yahudi liderlerden sert tepki geldi. Müzayedeye ilişkin ortak mektup yazan 34 Yahudi lider, saatin satışını ‘tiksindirici’ olarak tanımladı. Müzayede evine çağrıda bulunan 34 kişilik grup, Nazi eşyalarının satışlarının durdurulmasını talep etti.

Daha önce de ‘Kavgam’ kitabı satılmıştı

Geçmiş yıllarda da birçok kez Nazi eşyalarını açık artırmaya çıkaran Alexander Tarihi Müzayede Evi, o dönemde de Yahudiler tarafından tepki görmüştü. Konuyla ilgili müzayede evinden yapılan açıklamada, “Amacımız tamamen tarihi korumak ve tarihi eşyaları muhafaza altına alarak, ilgi duyan kişilere ulaştırmaktır” ifadelerine yer verildi. Adolf Hitler’in evinden bulunan ‘Kavgam’ kitabı da geçmiş yıllarda yine aynı müzayede evinde 20 bin 644 dolara satılmıştı.

Yorumlar (0)