Adı "Konstantin" olan senatör: Türkiye, nüfuzunu yitirecek

Rus Senatör Konstantin Kosaçev, Ayasofya'nın ibadete açılması kararına ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kritik bir bölgesel aktör olarak nüfuzunu yitirebileceğini söyledi. 

DÜNYA 11.07.2020, 13:17 11.07.2020, 13:22
Adı "Konstantin" olan senatör: Türkiye, nüfuzunu yitirecek

Ayasofya, dün Danıştay tarafından verilen kararla birlikte yeniden "cami" statüsü kazanarak ibadete açıldı.

Söz konusu karardan diğer birçok ülke gibi Rusya da rahatsız oldu. 

Rus senatör Konstantin Kosaçev, "katedral" olarak nitelendirdiği Ayasofya'nın yeniden cami olarak kullanılacağını, bu durumun da Hristiyan dünyasında oldukça olumsuz bir tepkiyi alevlendireceğini ifade etti. 

"İç mesele falan değil"

Rus senatör Kosaçev, Ayasofya'nın geçmişi itibarıyla Hristiyanlık adına kutsal bir konuma sahip olduğunu belirterek, "mimari bir anıtın kaderinin, onun bulunduğu ülkenin iç meselesi olduğuna" dair varsayımın bu durumda geçerli olmadığını söyledi. 

"Türkiye, bölgesel aktör olarak nüfuzunu yitirecek"

Kosaçev, Osmanlı imparatoru Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya Vakfiyesini hiçe sayarak, Ayasofya'nın "tarafsız" statüsünü kaybedebileceğini iddia etti. 

Meseleyi Türkiye'nin bölgesel rolüne taşıyan Kosaçev, bundan sonra Türkiye'nin dünyanın gözünde "dini dengeyi ihlâl eden bir ülke" olarak değerlendirileceğini ve kritik bir bölgesel aktör olarak nüfuzunu yitirebileceğine inandığını kaydetti. 

Yorumlar (0)