Adalet indirdi, Covid affetmedi!

İşlediği büyük savaş suçuna rağmen düşük ceza alan, aldığı ceza da kırpılıp kuşa çevrilen Sırp Momcilo Krajisnik'i Covid affetmedi.

DÜNYA 15.09.2020, 14:00 16.09.2020, 12:30
Adalet indirdi, Covid affetmedi!

1992-1995 Bosna Savaşı'nda işlediği onlarca savaş suçu sebebiyle sadece 20 sene hapis cezası verilen ve cezasının tamamını çekmeden 2013 senesinden bu tarafa serbest bulunan eski RS (Sırp Cumhuriyeti) Halk Meclisi Başkanı Momcilo Krajisnik, Covid-19 (yeni tip koronavirüs) dolayısıyla öldü.

Banja Luka kentindeki Sırp Cumhuriyeti Üniversite Kliniği (UKC RS) yaptığı yazılı açıklamayla, Momcilo Krajisnik'in yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle bu sabah saat 06.00 cdolaylarında öldüğünü duyurdu.

Momcilo Krajisnik, yaklaşık 15 gün önce yeni tip koronavirüs (Covid-19) sebebiyle hastaneye kaldırılmış, durumu kötüleşince solunum cihazına bağlı olarak hayatta tutulmaya çalışılmıştı.

Savaş suçlusu Momcilo Krajisnik kimdir?

1945'te Saraybosna'da doğan Momcilo Krajisnik, savaş ve soykırım suçlusu Radovan Karadzic'in genel başkanlığını yaptığı SDS'nin (Sırp Demokrat Partisi) hem kurucularından hem de yöneticilerinden biriydi.

Bosna Hersek içinde Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisinin ilk başkanlığını yapan Momcilo Krajisnik, işlediği çok sayıda savaş suçu sebebiyle 2000 yılında Bosna Hersek'te gözaltına alınmış ve yargılaması için Lahey'e götürülmüştü.

Momcilo Krajisnik, 2006 yılında Lahey'deki Eski Yugoslavya ICTY (Uluslararası Ceza Mahkemesi) tarafından katliam, cinayet, siyasi, etnik ve dinî nedenlerle insanları sürgüne yollamak, sınır dışı yapmak ve insanlığa karşı suçlar işlemek gibi onlarca savaş suçundan toplam 27 yıl hapis cezası almıştı.

Momcilo Krajisnik'e verilen hapis cezası yetersiz bulunmasına rağmen 27 yıllık ceza da, 2009 yılında açıklanan temyiz kararı ise 20 yıla düşürülmüştü. Momcilo Krajisnik, 20 yıllık cezanın ise sadece üçte ikisini İngiltere'de cekmiş ve ardından 2013 yılında salıverilmişti.

Yorumlar (0)