"Acil durum" sürüyor! Rektörlük binası ateşe verildi

Şili'de 23 kişinin hayatını kaybetmesine ve bin 200'den fazla kişinin yaralanmasına yol açan hükümet karşıtı protestolar devam ediyor. İtalya Meydanı yakınındaki Pedro de Valvidia Üniversitesinin rektörlüğü olarak kullanılan ve 1915 yılında inşa edilen bina ateşe verildi. Üniversite, yangının kasıtlı çıkarıldığını bildirdi.

DÜNYA 09.11.2019, 09:12
"Acil durum" sürüyor! Rektörlük binası ateşe verildi

Güney Amerika ülkesi Şili'de halk, Devlet Başkanı Sebastian Pinera hükümetini protesto etmek amacıyla sokaklara döküldü. Başkent Santiago'da binlerce kişi, protestocuların başlıca toplanma yeri olan İtalya Meydanı'nı doldurdu.

Santiago'da protestoların pasif düzenlenmesi amacıyla çağrıda bulunulmasına rağmen yer yer göstericiler ile polis arasında arbede yaşanıyor. Protestocular ateş yakıyor ve güvenlik güçlerine sert cisimler fırlatıyor.

Şili medyası, İtalya Meydanı'nda yaklaşık 75 bin kişinin pasif protestolar gerçekleştirdiğini yazarken, kimliği ortaya çıkmaması için yüzünü örten grubun, şiddet eylemlerine karıştığını bildirdi. 

Protestocular kiliseyi yağmaladılar

Bazı protestocular, gün içinde Santiago'da bulunan La Asuncion Kilisesi'ni yağmaladı ve kilisedeki mobilyaları polise karşı barikat kurmak amacıyla cadde ortasında ateşe verdi.

Rektörlük binası hasara uğradı

Diğer yandan, İtalya Meydanı yakınındaki Pedro de Valvidia Üniversitesinin rektörlüğü olarak kullanılan ve 1915 yılında inşa edilen bina ateşe verildi. Çökmeler yaşanan ve büyük hasara uğrayan binadaki yangın, 19 itfaiye ekibinin ve gönüllülerin müdahalesinin ardından kontrol altına alındı. Üniversite, yangının kasıtlı çıkarıldığını açıkladı. 

Aynı binanın yakınında bulunan Arjantin'in Santiago Büyükelçiliğine giren bir grup protestocu, büyükelçilik binasının camlarını kırdı. Olay sonucu yaralanan olmadı.

Ülkenin Concepcion kentinde gerçekleştirilen gösterilerde de güvenlik güçleri ile protestocular arasında çatışma çıktı.

Şili'de neler oluyor?

Şili'nin başkenti Santiago'da 3 milyondan fazla kişinin kullandığı en önemli ulaşım aracı olan metroya biniş ücretlerine belirli saatler arasında uygulanmak üzere yüzde 4 zam yapılmasına karar verilmişti.

Söz konusu karara tepki olarak metroda "turnikeden atlama" şeklinde başlayan protesto gösterileri, geçen hafta güvenlik güçlerinin turnikeden atlayarak ücret ödemeden geçenlere müdahale etmesiyle şiddet olaylarına dönüşmüştü.

Ülke geneline yayılan ve hükümet karşıtı protestolar haline gelen gösteriler sebebiyle yağmalama ve kundaklama olayları yaşanmış, 3 bölge ile 11 şehirde güvenliğin orduya bırakılmasını öngören "acil durum" ve "sokağa çıkma yasağı" ilan edilmişti.

Protesto gösterilerinde 23 kişi yaşamını yitirmiş, bin 218 kişi de yaralanmıştı.

Güvenlik ilk defa orduya verildi

Protesto gösterilerinin şiddetlenmesinin ardından Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera, ilk olarak metro zammını kaldırmış, daha sonra da protestoları sonlandırmak için bir dizi sosyal yardım paketini duyurmuş fakat gösteriler durulmamıştı.

Şili'nin önceki Devlet Başkanı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, ülkede yaşanan krizin sonlandırılması amacıyla tüm siyasi liderlere ve sivil toplum temsilcilerine "acil diyalog" çağrısı yapmıştı.

Pinera'nın, kabinesini yenilemek üzere bütün bakanlardan istifasını talep etmesi ve sokağa çıkma yasağını kaldırmasından bir gün önce başkent Santiago'da gerçekleştirilen gösteriye 1 milyon 200 bin kişi katılım göstermişti. 

Son zamanlarda tarihî bir kriz yaşayan Şili'de güvenlik, diktatör Augusto Pinochet'nin 1990'da devrilmesinden beri doğal afet harici ilk defa "acil durum" ilanıyla orduya teslim edilmişti.

Yorumlar (0)