Abraham Anlaşması 22 Eylül'de!

ABD Başkanı Donald John Trump'ın "The Abraham Accord" yani "Abraham Uyumu" ismini verdiği BAE-İsrail normalleşme nikâhının 22 Eylül'de kıyılacağı bildirildi.

DÜNYA 07.09.2020, 12:53 08.09.2020, 10:22
Abraham Anlaşması 22 Eylül'de!

ABD Başkanı Donald John Trump'ın "The Abraham Accord" (Abraham Uyumu) olarak tanımladığı BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasının Washington'da 22 Eylül'de yapılacak törenle imzalanacağı belirtildi.

İsrail'de yayın yapan Kanal 12 televizyonu tarafından yayınlanan haberde, BAE-İsrail normalleşme anlaşmasının Beyaz Saray'da 22 Eylül'de yapılacak törenle imzalanacağını kaydetti. Haberde, Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun anlaşmaya imza atacağı, imza törenine ABD Başkanı Donald John Trump'ın da katılacağı ifade edildi.

Oslo'nun yıl dönümüne denk getirilmek istendi ama...

İsrail televizyonu Kanal 12, imza töreninin tarihi ile ilgili de ilginç bir bilgi aktardı. Televizyon, Abraham Anlaşması'nın, İsrail ile Filistin yönetimi arasında 1993 yılında yapılan Oslo Anlaşması'nın yıl dönümü olan 13 Eylül'e planlandığını fakat bundan vazgeçilerek ayrı bir tarihe alındığını bildirdi.

Abraham Anlaşması'nın tarihine ilişkin şu ana kadar ne İsrail'den, ne BAE'den ve ne de Amerika Birleşik Devletleri'nden bir açıklama gelmiş değil.

İsrail basınında daha önce Abraham Anlaşması'nın Eylül ayı ortasında imzalanacağına dair haberler yer almıştı.

Trump duyurmuştu

ABD Başkanı Donald John Trump, 13 Ağustos'ta yaptığı açıklamada BAE ile İsrail'in, ilişkilerini tamamen normalleştirmek için anlaşmaya vardıklarını açıklamış, ilerleyen günlerde yaptığı açıklamada ise anlaşmayı "Abraham Anlaşması" ya da "Abraham Uyumu" anlamına gelen "The Abraham Accord" olarak anmıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 1979 yılında Mısır ve 1994 yılında Ürdün’den sonra İsrail ile normalleşme anlaşmasına vararak Filistin davasına açıkça ihanet eden üçüncü Arap ülkesi olmuştu.

Yorumlar (0)