Abe, kaçırılan Japonlar için görüşmekte istekli

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşmekte kararlı olduğunu söyledi.

DÜNYA 04.10.2019, 13:28
Abe, kaçırılan Japonlar için görüşmekte istekli

Reuters’in haberine göre Abe, 3 Ekim günü nükleer başlıklı kıtalararası balistik füze denediğini açıklayan ve bölge için korku yaratmaya devam eden Kuzey Kore’yle Japon vatandaşların kaçırılmasıyla ilgili görüşmeyi çok istediğini, bu konunun kendisi için çok önemli olduğunu söyledi.

“Başkan Kim Jong Un ile herhangi bir ön koşul olmaksızın, bizim için çok önemli kaçırılma konusunu görüşme konusunda çok kararlıyım.” diyen Abe, 1990’lı yıllarda kaçırılan Japon vatandaşların akıbeti konusunun artık çözüme kavuşması gerektiğini ekledi. Abe, Kuzey Kore’nin nükleer testlerinin ise kendisini bu konuyu takip etmekten yıldırmayacağına, kaçırılan kişiler ülkelerine dönmeden işin peşini bırakmayacağına yemin etti

Kuzey Kore 1990’lı yıllarda ajanlarının 13 Japon vatandaşını kaçırdığını 2002 yılında kabul etmişti. Japonya ise 17 vatandaşının kaçırıldığını, 5 kişinin ise Japonya’ya iade edildiğini belirtmişti. Buna ek olarak ise Kuzey Kore 8 kişinin öldüğünü, bahsi geçen diğer 4 kişinin ise Kuzey Kore’ye hiç girmediğini iddia etmişti.

Japonya ve Kuzey Kore arasındaki ilişkiler çok uzun yıllardır oldukça kötü durumda. Kuzey Kore, Japonya’yı yakıp yıkmakla tehdit ederken Japon Denizi’ne ve Japonya’nın üzerinden geçecek şekilde çeşitli defalarca füze denemelerinde bulundu.

Siyasi analistlere göre Japonya’nın kaçırılan insanlar konusunda başarıya ulaşması oldukça güç. Tokyo Tama Üniversitesi öğretim üyesi Brad Glosserman’a göre Japonya’nın yapabileceği tek şey anlaşma yapıldığında Kuzey Kore’nin muhtemelen talep edeceği yüklü ödemeyi yapabilmek, çünkü Kuzey Kore’nin Japonya’yla bir diyaloğa girmesi için herhangi bir sebep yok.

Yorumlar (0)