ABD’yi kasırga vurdu! ‘Olağanüstü hal’ kararı…

Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida eyaletinde etkili olan “Ian Kasırgası”, hayatı felç etti. Birçok bölgede olağanüstü hal ilan edilirken, 2 milyon hane ise elektriksiz kaldı.  

DÜNYA 30.09.2022, 10:02 30.09.2022, 17:50
ABD’yi kasırga vurdu! ‘Olağanüstü hal’ kararı…

ABD’de günlerdir beklenen Ian Kasırgası, Florida’da ağır tahribata yol açtı. Özellikle körfezdeki yerleşim noktalarını vuran kasırga sebebiyle bölgede elektrik altyapısı çöktü. Kasırganın şiddetini artırarak ilerlemeye devam etmesi üzerine eyalet yetkilileri harekete geçerek ilk aşamada 2,5 milyon kişinin tahliye edilmesine karar verdi. Kasırgaya günler öncesinden hazırlanan bölge halkının ise yiyecek ve içecek depoladığı, aynı zamanda kum torbası ile kapıların ve camların önünü kapattıkları görüldü. 

Mahsur kalan 500’ü aşkın insan kurtarıldı

Kasırga esnasında yaklaşık 2 milyon hanenin elektriksiz kaldığı açıklandı. Ian Kasırgası’nın hızı ise saatte 241 kilometre olarak kayıtlara geçti. Birçok evi yıkan ve araçları kullanılamaz hala getiren kasırga sebebiyle bazı bölgelerde olağanüstü hal ilan edildi. Deniz kenarında bulunan ara sokaklarda yüzlerce insanın mahsur kaldığı bildirilirken, arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü aktarıldı. Yetkililer tarafından yapılan son açıklamada, bulundukları konumda mahsur kalan 500’ü aşkın insanın sağ salim bir şekilde kurtarıldığı belirtildi. 

Ekiplerin yoğun mesaisi devam ediyor

Kasırga sırasında devrilen elektrik direkleri ve kablolar ise yeni bir tehdidi ortaya çıkardı. Yeni bir felaket daha yaşanmaması için harekete geçen ekipler, direklerin ve kabloların yol üzerlerinden kaldırılması için çalışma başlattı. Öte yandan Çevre Koruma Departmanı yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, atık su arıtma tesisinin sel suları ile dolduğu ve bu sebeple ‘hastalık doğurabilecek bakterilerin sokaklara yayılabileceği’ uyarısında bulunuldu. 



Kasırganın yeni hedefi Georgia, Kuzey Carolina ve Güney Carolina

Öte yandan kasırga sebebiyle bölgede herhangi bir can kaybı ya da yaralanma durumu olmadığı belirtildi. Su seviyesinin düşmeye başladığı batı Florida’da hasar tespit çalışmalarına geçildi. Kasırganın rotasında olan komşu eyaletler Kuzey Carolina, Güney Carolina ve Georgia’da da ise olağanüstü hal ilan edildi. Bölge halkının uzun zamandır yiyecek ve içecek depoladığı, aynı zamanda evlerini korumak için de çeşitli önlemler aldıkları öğrenildi. 



Biden: Florida, belki de tarihimizin en ölümcül fırtınalarından birine tanıklık etti

Florida’da yaşanan büyük felakete ilişkin açıklamalarda bulunan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, “Florida, belki de tarihimizin en ölümcül fırtınalarından birine tanıklık etti. Bölgedeki vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum; lütfen yetkililerin ve sorumluların talimatlarına harfiyen uyun. Onlara yardımcı olmaya çalışın. Gerçekten zorunlu olmadıkça bir süre kimsenin dışarıya çıkmasını istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)