ABD’yi Ian Kasırgası vurdu: Can kayıpları artıyor

ABD'nin eyaleti olan Florida’yı kategori 4 kuvvetinde etkisi altına alan Ian Kasırgası'nda hayatını kaybedenlerin sayısı, 4’ü Kuzey Carolina ve 83'ü Florida'da olmak üzere 87'ye ulaştı.

DÜNYA 03.10.2022, 09:19 03.10.2022, 17:47
ABD’yi Ian Kasırgası vurdu: Can kayıpları artıyor

28 Eylül günü ABD'nin güney kıyı şeridine kategori dört kuvvetinde ulaşan Ian Kasırgası, 29 Eylül tarihinde Güney Carolina eyaletini etkisi altına aldıktan sonra Virginia, Kuzey Caroline ve Georgia eyaletlerine de ulaştı. Kasırga bu bölgelerde ise tropik yağmur fırtınası haline dönüştü.

Yer yer sel taşkınları bekleniyor

Florida'da arkasında büyük bir yıkım oluşturan Ian Kasırgası'nda yaşamını yitirenlerin sayısı 83'e ulaşırken, 4 kişinin de Kuzey Carolina'da hayatını kaybettiği ifade edildi. Kasırganın sebep olduğu yıkıntılar içerisinde arama kurtarma faaliyetleri sürdürülürken, ölü sayısının yükselme durumundan endişe duyuluyor.

Yüksekliği 12 metreye kadar ulaşan kasırga dalgaları, batı Florida kıyılarının belirli bölgelerini sular içerisinde bıraktı, iş yerlerine ve evlere zarar verdi ve büyük hasarlara sebep oldu. Florida'da yer yer sellerin ve nehir taşkınlarının bekleniyor.

Elektrikler kesildi, 47 milyar dolar zarar bulundu

ABD'nin güney şeridinde, 800 bin is yeri ve haneye elektrik gitmediği açıklandı. Florida vatandaşlarının, pazar gününden başlayarak çamuru ve enkazı temizlemek adına evlerine dönüş yapmaya başladığı aktarıldı.

Kasırganın yalnızca Florida eyaletinde sebep olduğu tahribatın 47 milyar dolardan daha çok olduğu ifade ediliyor.

Sigorta firmalara hasar ödemelerini yükseltiyor

Bazı firmaların, sigortalı hasarları 60 milyar dolar tutarına yükseltebileceğini, toplam hasarın ise 100 milyar dolara çıkabileceğinin düşünüldüğü belirtiliyor.

Binlerce iş yeri ve hanenin sular içerisinde olduğu objektiflere aktarılırken, yüzlerce araç ve teknenin de kasırga sırasında hasar gördüğü ve sürüklendiği görüntülenmişti.

Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden, eşi Jill Biden ile beraber sel felaketinin yaşandı Porto Rico'yu pazartesi günü, Florida’yı ise çarşamba günü ziyaret edeceğini açıkladı.

Yorumlar (0)