ABD’yi Ian Kasırgası vurdu, can kaybı 100’ü geçti: Tedbirler eleştiri konusu oldu!

ABD’nin Florida, Kuzey Carolina ve Güney Carolina eyaletlerini vuran Ian Kasırgası’nda can kaybı 100’ü geçti. Öte yandan kasırganın, Florida'nın bazı bölgelerinde çok ciddi hasar oluşturması ve can kaybının bazı kaynaklara göre 100'ü geçmesi, doğal afete karşı "alınan önlemler ve zamanlaması" hakkında tartışmalara sebep oldu.

DÜNYA 04.10.2022, 11:30 05.10.2022, 08:28
ABD’yi Ian Kasırgası vurdu, can kaybı 100’ü geçti: Tedbirler eleştiri konusu oldu!

Geçtiğimiz çarşamba günü kategori 4 düzeyinde ABD’yi vuran Ian Kasırgası’nda can kaybı 100’ü geçti. Florida, Kuzey Carolina ve Güney Carolina eyaletlerini vuran Ian Kasırgası’nda can kaybı 104’e çıkarken, en fazla can kaybı 100 ölümle Florida’da ortaya çıktı. Kuzey Carolina’da 4 kişi yaşamını yitirirken, Güney Carolina’da ise henüz can kaybı bildirilmedi. 

Yetkililer eleştirilerin odağında

Florida’nın Lee ilçesinde 54, Volusia ilçesinde 5, Charlotte ilçesinde 24, Collier ilçesinde 8, Manatee ilçesinde 2, Sarasota ilçesinde 3, Polk, Hillsborough, Lake ve Hendry ilçelerinde de 1’er kişi kasırga sebebiyle hayatını kaybetti. Eyalette arama-kurtarma çalışmaları sürerken, en fazla can kaybının meydana geldiği Lee ilçesi yetkilileri daha önce tahliye emri vermeleri gerektiği ile ilgili eleştirilerin hedefinde. 

Yetkililer, Florida'daki can kayıplarının temel sebebinin boğulma olduğunu söylerken, bunun dışında iki araç kazası ve bir çatı kazası yaşandığını aktardı.  

Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper, geçtiğimiz hafta cumartesi günü yaptığı açıklamada kasırga sebebiyle eyalette yaşları 22 ile 25 arasında bulunan kurbanların bulunduğu 3 trafik kazası meydana geldiğini ve 65 yaşındaki bir adamın garajda elektrik kesikken jeneratörü çalıştırmasının ardından karbonmonoksit zehirlenmesinden öldüğünü dile getirmişti.

Alınan ve alınmayan önlemler tartışmaya yol açtı

ABD'nin Florida eyaletinde yüksek seviyede can ve mal kaybına neden olan Ian Kasırgası'yla ilgili yeterli önlemlerin alınıp alınmadığı, ara seçimlere ksıa bir süre kala gündem konusu oldu.

Kasırganın, Florida'nın bazı bölgelerinde çok ciddi hasar oluşturması ve can kaybının 100'ü geçmesi, doğal afete karşı "alınan önlemler ve zamanlaması" ile ilgili tartışmalara yol açtı.

Özellikle eyaletin Lee kasabasının, tahliye emri için son 24 saate kadar beklemesi eleştirilere maruz kalırken, Florida Valisi Ron DeSantis, ilçe yetkililerinin son anda verdiği tahliye kararının "yerinde" olduğunu öne sürdü.

Fort Myers'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali DeSantis, son ana kadar kasırganın nereyi vuracağı konusunda öngörülerin devamlı olarak değiştiğini, sonunda "en kötü senaryo" olarak değerlendirilen Tampa Körfezi'ni hedef seçtiğini, bu sebeple tahliye kararlarının daha erken alınması ile ilgili şansın azaldığını dile getirdi.

Florida'da, Ian ile ilgili olduğu düşünülen en az 74 can kaybının 42'sinin Lee kasabasında yaşandığı kaydedilmiş, rakamların yüksekliği tahliye gibi tedbirlerin kararının geç alınmasına bağlanmıştı.

Yaklaşan seçim sebebiyle siyasi yorumlar gündem oldu

Florida'nın Cumhuriyetçi Valisi DeSantis'in 8 Kasım'da gerçekleştirilecek olan ara seçimde yeniden vali adayı olması ve ülkenin Demokrat yönetimi ile bu dönemde hassas bir iletişim yürütmesi ABD medyasında yakın bir şekilde takip edildi.

Şahin ve "kavgacı" politikası eleştirilen DeSantis'in, federal hükümetin desteklerinin eyalete aksamadan ulaşması ve siyasi bir krizin ortaya çıkmaması için ABD Başkanı Joe Biden ile kurduğu "uyumlu iletişim" takip edildi.

Florida'ya kasırga öncesi gereken desteğin verilmesi ve önlemlerin alınması için her türlü kolaylığı sağlayan Biden'ın, bu süreçte Florida'daki seçim çalışmalarını askıya alıp destek çalışmalarına odaklanması ve DeSantis ile birçok kez telefonda görüşmesi gözlerden kaçmadı.

Siyasi tarafların, sel suları ve şiddetli fırtına sebebiyle, haberleşme, elektrik ve ulaşım konularında yaşanan sıkıntıların zamana yayılması halinde seçmenlerin oy kullanma seviyelerinde yaşanacak kayıplar konusunda da endişe duydukları bildirildi.

 Florida'daki konut rantı kasırgadaki zararı katladı

Ayrıca CNN'in haberine göre, Florida eyaletinin sahil bölgelerinde yıllarca izin verilen çarpık yapılaşma ve konut rantının, kasırgaların sebep olduğu can ve mal kaybının artmasına yol açtığı iddia edildi.

Haberde, ABD'nin büyük gayrimenkul yatırımcılarının bir süre boyunca Florida'nın sahil bölgesinde, otel ve ev inşa etme yarışına girdiği ve kasırganın etkisini azaltacak süngerimsi yapıda olan sulak bölgelerin ve bataklıkların doldurularak konutlara dönüşmesi neticesinde, doğal afetlerde can kaybı ve hasarın katlanmasına zemin hazırladıkları aktarıldı.

Yazıda, iklim değişikliğinin hızlanmasıyla birlikte yaşam alanlarının nasıl inşa edildiği kadar nerede inşa edildiği sorusunun da önem kazandığına dikkat çekildi.

Yorumlar (0)