ABD'ye yanıt: Başarılı olamayacaksınız!

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi, ülkesine karşı küresel bir koalisyon oluşturmak için atılan adımların yeni olmadığını ve ABD'nin bölgeye her gün gelse de başarılı olamayacağını açıkladı.

DÜNYA 24.06.2019, 10:51 24.06.2019, 11:16
ABD'ye yanıt: Başarılı olamayacaksınız!

İran Dışişleri Sözcüsü Abbas Musevi, Dışişleri Bakanlığında düzenlediği haftalık basın toplantısında gündemdeki gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun 'İran'a karşı küresel bir koalisyon oluşturmanın ilk adımı' olarak tanımladığı Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyaretine ilişkin Musevi, koalisyon oluşturmak için atılan adımların yeni olmadığını ve oluşturdukları ittifakların da başarısız olduğunu belirtti.

"Her gün gelseler de başarılı olamayacaklar"

İran'ın 15 ülkeyle komşu olduğunu anımsatarak kendilerine karşı koalisyon oluşturmanın zorluğuna işaret eden Musevi, "Bölgeye her gün de gelseler başarılı olamayacaklar. Birbirine zıt ve çelişkili açıklamalar da ABD'yi yöneten ekipteki politikasızlığı ve dağınıklığı gösteriyor." dedi.

"Bu yaptırımlar ekonomik terörizm"

ABD'nin İran'a yönelik yeni yaptırımlarına ilişkin Musevi, "ABD'nin İran'a karşı uygulamadığı yaptırım kaldı mı? Bu yaptırımların ne kazanımı oldu? Onlar iç ve dış kamuoyunu etki altına almaya çabalıyor. Bu yaptırımları düşmanca ve ekonomik terörizm kapsamında değerlendiriyoruz." diye konuştu

Musevi, Japonya Başbakanı Abe Şinzo'nun yazılı bir mesaj getirmediğini, sadece bölgede gerginliğin düşürülmesi yönünde sözlü bir mesaj ilettiğini söyledi. 

"Bölge ülkeleriyle diyaloğa hazırız"    

Bölgede gerginliği tırmandırmayı hedeflemediklerini ve tansiyonun düşürülmesini memnuniyetle karşılayacaklarını ifade eden Musevi, bölge ülkeleriyle de diyaloğa hazır olduklarını duyurdu. 

Nükleer anlaşmanın devam etmesinin tüm tarafların taahhütlerini yerine getirmesine bağlı olduğunu aktaran Musevi, ABD'nin çekilmesinin ardından anlaşmada kalan ülkelerin bu uluslararası kazanımın elden gitmesine izin vermeyecekleri vaadinde bulunduklarını söyledi. 

İran Dışişleri Sözcüsü Musevi, Avrupa Birliği ülkelerinin somut adım atmaması ve İran'ın taleplerinin gerçekleşmemesi durumunda, nükleer anlaşmadaki taahhütleri askıya almayı sürdüreceklerini ve ikinci adımı daha güçlü atacaklarını da ifade etti.  

Pompeo'nun Orta Doğu ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bugün hem Suudi Arabistan hem de Birleşik Arap Emirlikleri'nde yapacağı temasları 'İran'a karşı küresel bir koalisyon oluşturmanın ilk adımı' olarak değerlendirmişti.

Suudi Arabistan'a hareket etmeden önce konuşan Pompeo, "Onlarla (Suudiler ve BAE) stratejik olarak nasıl konumlandığımızı ve sadece Körfez ülkelerinde değil Asya ve Avrupa'da da (İran'a karşı) küresel bir koalisyonu nasıl inşa edeceğimizi konuşacağız." demişti.

Suudi Arabistan ve BAE'den sonra Hindistan'a gidecek olan Pompeo, daha sonra Japonya ve Güney Kore'de de temaslarda bulunacak. 

Yorumlar (0)