Abdulmehdi: Devletle devletsizlik arasındayız

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, son günlerde yaşanan protesto gösterilerine ilişkin, "Bizler bugün devletle devletsizlik tercihi arasındayız. Demokrasi sürecine ulaşana dek büyük deneyimler elde ettik, şimdi ciddiyetle hizmet etmek ve çalışmak istiyoruz." dedi.

DÜNYA 04.10.2019, 09:13 04.10.2019, 09:15
Abdulmehdi: Devletle devletsizlik arasındayız

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, başkent Bağdat ve birçok vilayette günlerdir devam eden yoğun protestoların ardından Irak resmi televizyonunda konuşma yaptı. 

Abdulmehdi, "Bizler bugün devletle devletsizlik tercihi arasındayız. Demokrasi sürecine ulaşana dek büyük deneyimler elde ettik, şimdi ciddiyetle hizmet etmek ve çalışmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Irak Başbakanı, göstericilerin ümitsizlik söylemlerinde bulunanlara ve toplumun militarize olması çağrısı yapanlara kulak asmamaları gerektiğini söyledi.

Gösteriler sırasında kurumlardaki yangınların birçok soru işareti taşıdığına işaret eden Abdulmehdi, şu ifadeleri kullandı:

"Bazıları gösterilerin barışçıl olmaktan çıkartılmasında başarılı oldu. Taşınan bazı pankartlar ve sloganlar bazılarının gösterileri kullanma ve yok etme gayretlerini ortaya çıkardı. Gösterilerin tırmandırılması artık zarara ve kayıplara yol açmaya başladı." 

"Hukukun üstünlüğüne saygı duyulmalı"

Abdulmehdi, gösterici gençlere ve güvenlik güçlerine teşekkürlerini ileterek, tüm vilayetlerde hayatın normale dönmesi ve hukukun üstünlüğüne saygı duyulması gerektiğini söyledi. 

Ayrıca, sokağa çıkma yasağı gibi güvenlik önlemlerini, insan hayatının korunması amacıyla alınan acı bir ilaca benzetti.   

"Hayallerin bir yıl içinde gerçekleşmesi mümkün değil"

Hükümetin boş vaatlerde bulunmadığını ve geçici çözümler sunmadığını ifade eden Abdulmehdi, "Sorunların giderilmesi için hükümetin elinde sihirli çözümler yok, hayallerin bir yıl içinde gerçekleşmesi mümkün değil." diye konuştu.  

"Bu aşamada şahsen ben işin sorumluluğunu yükleniyorum." ifadesini kullanan Abdulmehdi,  müdahalelerden ve siyasi kotalardan uzak olarak parlamentodan "bakanlıklarda revizyon yapma yetkisi" talep etti.  

Başbakan, cinai bir suç işlememiş olan gözaltındaki göstericilerin serbest bırakılacağını, güvenlik güçlerinin şiddet kullanımına yönelik komisyonlar kurularak inceleme başlatılacağını bildirdi.   

"Yıkılmış altyapı bize miras geldi"

"İşsizliği biz üretmedik, yıkılmış altyapı bize miras geldi" diyen Abdulmehdi, geçen günlerde yolsuzlukla suçlanan bin memuru yargıya sevk ettiklerini anımsattı. 

Abdulmehdi, dar gelirli ailelere maaş bağlanması amacıyla bakanlar kuruluna proje sunacaklarını da söyledi.

Protestoculara hitaben Abdulmehdi, "Siyasi realiteden hoşnutsuzluğunuz anlayışla karşılanıyor ve gerekçeleri var. İyileştirme ve yolsuzlukla mücadele talepleriniz bize ulaştı. Bundan sonra gücümüzün yettiği her şey için bizi hesaba çekin, ancak sihirli çözümlere sahip değiliz." dedi.

Irak'ın başkenti Bağdat ile güneydeki bazı illerde "işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yoksunluğu" sebebiyle gerçekleştirilen gösterilerde biri polis 28 kişi hayatını kaybetti, bin 177 kişi yaralandı.

Yorumlar (0)