Abdullahiyan ABD’ye seslendi: “İran renkli devrimlerin ülkesi değil”

Mahsa Amini’nin hayatını kaybetmesinin ardından İran’da halk sokaklara inmiş ve durumu protesto etmişti. Söz konusu durum ile ilgili açıklamada bulunan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, "İran darbe veya renkli devrimleri yapabileceğiniz bir yer değil. ABD, İran’da hiçbir şekilde rejim farklılığın gidilmeyeceğini bilmelidir." dedi.

DÜNYA 28.09.2022, 10:40 29.09.2022, 09:52
Abdullahiyan ABD’ye seslendi: “İran renkli devrimlerin ülkesi değil”

İran’da Mahsa Amini adına gerçekleştirilen eylemlere ve tepkilere karşı açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İran’ın renkli devrimlerin ülkesi olmadığını dile getirdi. 

“Her ülkede oluyor” 

Mahsa Amini’nin yaşamını yitirmesinden ötürü üzgün olduklarını aktaran Abdullahiyan, her sene İngiltere ve ABD ’de yüzlerce kadının aynı şekilde öldürüldüğünü ifade etti. Amini olayının her ülkede yaşandığını söyleyen Abdullahiyan, "Cumhurbaşkanımız yaşanan olayı ilk gününden bu yana takip ediyor. Konu ile ilgili soruşturma sağlanıyor" ifadelerini kullandı. 

“ABD’ye sesleniyorum, rejim değişikliği olmayacak” 

İranlıların Amini adına gerçekleştirdiği barışçıl gösterilere dış mihrakların etki etmeye başladığını dile getiren Abdullahiyan, "İngiltere merkezi olan bütün yayın kuruluşları, İran’da barışçıl bir şekilde gerçekleştirilen ve sonlandırılan gösterileri tahrik etmeye ve kışkırtmaya çalışıyorlar. Bu yayın kuruluşları açık ve net bir şekilde halkı sokaklara çıkmaya, insanların mallarını tahrip etmeye ve öldürmeye davet ediyor. İran darbeler ve renkli devrimlerin ülkesi değil. Buradan ABD’ye sesleniyorum. İran’da bir rejim değişikliği yapılmayacaktır. İran vatandaşları bilinçlidir. İnsanlar barışçıl gösteri ile anarşi arasında bulunan farkı ayırt edebilir. Biz İran’da vatandaşlarımızın isteklerini dinliyor ve önem gösteriyoruz." şeklinde konuştu. 

Ne olmuştu? 

13 Eylül günü Tahran’da ahlak polisi olarak isimlendirilen İrşad devriyelerince gözaltına alınmasının ardından hastaneye götürülen Mahsa Amini, 16 Eylül günü yaşamını yitirmişti. Mahsa Amini’nin ölümü sonrasında açıklamada bulunan Tahran Emniyet Müdürlüğü, Amini’nin uygun bulunmayan başörtüsü sebebiyle gözaltına alındığını ve karakolda olduğu sırada herhangi bir fiziki temas olmadan baygınlık yaşadığını ifade etmişti. İran devlet televizyonu, ülke çapında gerçekleştirilen protestolarda içerisinde Devrim Muhafızlarının Besic milisleri üyelerinin ve polis memurlarının da yer aldığı en az 41 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.  

Yorumlar (0)