ABD’nin şaşırtan Çin-Rusya iddiası

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield, bir buçuk aydır devam eden Ukrayna-Rusya savaşı hakkında konuştu. Dünyada Rusya’nın yanında olan tek büyük ülke olan Çin’in aslında Putin’e destek vermekten rahatsız olduğunu dile getiren Greenfield, çok konuşulacak açıklamalar yaptı.

DÜNYA 07.04.2022, 10:37 08.04.2022, 10:00
ABD’nin şaşırtan Çin-Rusya iddiası

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, bir buçuk aydır kanlı şekilde devam eden Ukrayna-Rusya savaşı hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Greenfield’in özellikle Çin hakkındaki iddiaları gündeme bomba gibi düştü. 

“Çin, Rusya’nın yanında olmaktan çok rahatsız”

“Çin şu anda Rusya’ya destek veren pozisyonda bulunuyor ama aslında bu pozisyonda olmaktan ve böyle anılmaktan oldukça rahatsız. Birleşmiş Milletler’de oylamaya katılan her lider beni onaylayacaktır ki hemen hemen tüm oylamalarda çekimser kaldılar. Rusya’nın lehine hiç oy vermediler. Çekimser halan tüm ülkeler de Rusya’da hayal kırıklığı yarattı. Çin’in çekimserliği, Ukrayna’ya karşı başlatılan insafsızca saldırıda Rusya’nın desteklenmediğinin açık bir göstergesidir.”



“BM Konseyi oldukça güçlü bir yapılanmadır”

Ukrayna Lideri Zelenskiy, daha önce gerçekleştirdiği konuşmada, her şeye rağmen BM Konseyi’nin Rusya’yı tecrit etmeyi başardığı için Linda Thomas Greenfield’e teşekkür etmiş ve Greenfield’in Konsey tarafından takdir edilmesi gerektiğini dile getirmişti. ABD Temsilcisi, konuyla ilgili şunları dile getirdi: “Rusların veto haklarının bulunması, onların tecrit edilmesini veto etmemiz anlamına gelmiyor. Öte yandan Birleşmiş Milletler, güçlü bir konseydir. Başkan Zelenskiy’nin BM Konseyi’ne bağlanarak, Rusların da salonda olduğu sırada Ukrayna’daki korkunç görüntüleri izletmesi ve konuşma yapması da bu gücün göstergesidir.”

“BM, Rusları buraya özellikle çağırarak kınadı”

“Birleşmiş Milletler, Rusya grubunu buraya özellikle çağırdı, görüntüleri izletti, konuşmalar gerçekleştirildi, yüz yüze kınama yapıldı ve Rusya tecrit dildi. Rusya, propagandalarını sergilemek için artık Güvenlik Konseyi’ni kullanmayacağını çok iyi anladı. Rusya’nın bu saldırgan tutumu, NATO ülkelerinin cephe oluşturmasına ve Rusya’yı kınamasına yönelik fikir birliğine vesile oldu. ABD bu hafta, Rusya’nın Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nden çıkartılması konusunda çağrıda bulunacaktır.”

Yorumlar (0)