ABD’li yetkililer, “Afganistan olayları” hakkında ifade verdi 

ABD’nin Afganistan’daki faaliyetlerini organize eden yetkililer, Senato’da ifade verdi. Gündemde hava ve kara saldırıları, Hamid Karzai Havalimanı ve öldürülen siviller vardı. 

DÜNYA 29.09.2021, 08:04 29.09.2021, 18:00
ABD’li yetkililer, “Afganistan olayları” hakkında ifade verdi 

ABD, Afganistan’daki sancılı çekilme sürecinin ardından sorumluların bulunması için davaları görmeye başladı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Frank McKenzie, Genelkurmay Başkanı Mark Milley ve ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin Senato’da ifade verdi.  

Senato’nun gündeminde bombalı saldırılar var 

ABD’nin Afganistan’a girdiği güden bu yana ülkede bombalı saldırılar dinmiyor. Ordunun çekilme sürecinde son olarak Hamid Karzai Havalimanı yakınlarında gerçekleştirilen İHA saldırısı sonrasında aralarında çocukların da bulunduğu siviller hayatını kaybetmişti. Bu saldırı, kamuoyunda tepkilere neden olan son saldırı oldu. 



Lloyd Austin

Austin: “Taliban’ın bu kadar hızlı olacağını tahmin edemedim” 

Savunma Bakanı Austin, “Taliban’ın Afgan yönetimini ele geçirmek konusunda bu kadar hızlı hareket edeceğini düşünemedim. İstihbarat tahminlerine göre bu olası bir şeydi fakat bunun hızlı gerçekleşmesi konusunda herhangi bir plan yapılmadı. Özel göçmen vizesi programına kayıtlı Afgan müttefiklerimizin hepsini bölgeden tahliye edemedik.” 

2500 askeri ülkede tutma tavsiyesi verildi 

McKenzie, Biden’a, 31 Ağustos tarihinden sonra Afganistan’da 2 bin 500 askerin tutulması gerektiği yönünde tavsiye verdiklerini; tam geri çekilmenin çöküşe sebep olacağını söylediklerini aktardı.  



Mark Milley

“İstifa etmedim çünkü bu stratejik bir başarısızlık” 

Millet, Afganistan’da 100 binden fazla kişinin tahliye edilmesi ve askeri tavsiyelerinin ise uygulamaya konulmaması konusunda görüşleri sorulduğunda ise şu yanıt verildi: “İstifa etmek, büyük bir siyasi meydan okuma eylemi olurdu. Bölgede lojistik başarı sağlansa da stratejik bir başarısızlık oluştu.” 

Bakanlıklar ve Biden, birbirleriyle çelişiyor 

Öte yandan ABD basınında yer alan haberlerde, Biden’ın ağustos ayında yaptığı açıklamalarda, kimsenin kendisine 2500 asker tutması konusunda tavsiye vermediğini ifade etti. Biden ve üst düzey savunma yetkililerinin çelişkili ifadeleri ise tartışmaya neden oldu. 



Frank McKenzie

Yorumlar (0)