ABD’li yargıçtan çok konuşulacak “cenin hücreli Kovid aşısı” hamlesi 

ABD’li yargıç, New York’ta görev yapan sağlık çalışanlarına Covid-19 aşısı yaptırılmasını zorunlu tutan uygulamayı durdurdu. 

DÜNYA 15.09.2021, 08:10 16.09.2021, 09:16
ABD’li yargıçtan çok konuşulacak “cenin hücreli Kovid aşısı” hamlesi 

ABD’li Federal Yargıç David Hurd, New York’ta görev yapan bir grup sağlık çalışanının “zorunlu Covid-19 aşısı” uygulamasına karşı açılan dava hakkında kararını verdi. Yargıç Hurd yönetiminde olan mahkeme, zorunlu aşı uygulamasını askıya aldığını duyurdu. 

“Dini muafiyetlere izin verilmiyor” gerekçesi yer aldı 

Yargıç Hurd, zorunlu aşı uygulamasının “anayasal hakları ihlal ettiğini” ve “dini muafiyetlere izin vermediğini” belirterek New York yönetimine bir bildiri gönderdi. Buna göre 22 Eylül 2021 tarihine kadar ilgili uygulama düzenlenecek ve artık aşı yaptırmak zorunlu olmayacak. 



“Sağlık çalışanlarının aşılanması zorunlu olmalı” 

Yargıç Hurd’un bu kararına karşılık New York Valisi Kathy Hochul’un basın sekreteri tarafından yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Vali Hochul, New York vatandaşlarını korumak ve aşılama oranını eyalet genelinde artırarak delta varyantıyla mücadele etmek için elinden geleni yapmaktadır. Bu kapsamda, sağlık çalışanlarının aşılanmasını zorunlu kılmak, bu savaş için kritik öneme sahiptir.” ifadeleri yer aldı. 

Eyalet yönetiminin hastane çalışanlarına zorunlu aşı yaptırılmasını engelleyen mahkeme kararına karşılık 28 Eylül 2021’de sözlü duruşma yapılacağını belirtildi. 

Aşıların içerisinde cenin hücresi bulunması gerekçe sayıldı 

Aralarında bazı doktor ve hemşirelerin bulunduğu şikayetçi grubun mahkemeye sunduğu belgelerin bir kısmı sızdırıldı. Belgede, Covid-19 aşılarının tamamının geliştirilme, test edilme ve üretilme aşamalarında cenin hücresinin kullanılması gerekçe olarak gösterildi. 

Hıristiyan olduklarını ve aşı karşıtı olmadıklarını belirterek isimlerinin sızdırılmasını istemeyen sağlık çalışanları, bu durumun, kürtajı onaylamayan Hıristiyan inançlarına uygun olmadığını aktardı. 

Eski New York Valisi Andrew Cuomo ise 16 Ağustos tarihinde tüm hastane ve uzun süresi bakım tesisi çalışanlarının 27 Eylül 2021 tarihine kadar en az bir doz Covid-19 aşısı yaptırmasını zorunlu kılmıştı. 

Yorumlar (0)