ABD’li bakanlar Kiev’de! 800 milyon dolarlık destek sözü

Kiev’i ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna lideri Volodimir Zelenski ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. 

DÜNYA 25.04.2022, 13:38
ABD’li bakanlar Kiev’de! 800 milyon dolarlık destek sözü

ABD hükümeti, Ukrayna’da savaşın patlak verdiği günden bu yana ilk kez Kiev’e üst düzey bir ziyaret gerçekleştirdi. Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ile bir araya gelen ABD’li bakanlar, ülkede son durumu mercek altına alındı. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Savunma Bakanı Austin, ABD Başkanı Biden tarafından Ukrayna’ya verilmek üzere 800 milyon dolarlık bir yardım paketi hazırlandığını dile getirdi. 

“Zelenski’nin bu çapta büyük bir buluşmayı önceden duyurması gerçekten ilginç”

Kiev’de gerçekleştirilen tarihi görüşme öncesi Zelenski’nin bir gün önceden bu ziyareti açıklaması ise sürpriz olarak nitelendirildi. Konuyla ilgili değerlendirme yapan BBC Kiev muhabiri Anna Foster, “Zelenski’nin bu çapta büyük bir buluşmayı önceden duyurması gerçekten ilginç. Genelde bu tarz görüşmeler, misafirler ülkeden ayrıldıktan sonra duyurulurdu” ifadelerini kullandı. 

Zelenski’nin yardım talebi kabul edildi

ABD’li bakanlar ile yaptığı görüşmede, Amerika Birleşik Devletleri’nden bir kez daha yardım talep eden Zelenski, daha fazla silaha ihtiyaçları olduğunu vurguladı. ABD heyeti ise Zelenski’nin bu talebinin karşılanacağını bildirdi. 

“Rusya, bağımsız bir Ukrayna’nın varlığını kabul etmedi ancak bu teşebbüsünde başarılı olamadı”

3 saatten fazla süren kritik görüşme sonrası Polonya sınırında konuşan Antony Blinken, “Ukrayna’da Rusya’nın istediğini elde edemediğini net bir şekilde söylemeliyiz. Ukrayna’nın başarılı hamleleri devam ediyor. Rusya, bağımsız bir Ukrayna’nın varlığını kabul etmedi ancak bu teşebbüsünde başarılı olamadı. Ordusunun kapasitesini ve ekonomik avantajlarını kullanarak Ukrayna’yı bitirmeye çalıştı. Ancak şu anki tablo, bu durumun tam tersi yönde ilerlediğini tüm dünyaya gösteriyor” şeklinde konuştu. 

“Kesin başarı elde edilinceye kadar Ukraynalı dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz”

Ukrayna’nın yanında olmaya devam edeceklerinin altını çizen Blinken, “Savaş hangi tarafa doğru sürüklenecek, bunu kestirmek güç. Ancak şundan eminiz ki, bağımsız bir Ukrayna, Rus liderinden daha uzun bir süre var olacak. ABD, Ukrayna’ya desteğini sürdürecektir. Kesin başarı elde edilinceye kadar Ukraynalı dostlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Kiev büyükelçiliği yeniden açılacak”

Blinken, yaptığı konuşmada önemli bir bilgilendirmeyi de dünya kamuoyu ile paylaştı. ABD’li diplomatların kısa süre içinde Ukrayna’ya tekrar geri döneceğini açıklayan Blinken, “Gelecek haftadan itibaren bu süreç başlayabilir diye düşünüyoruz. Kiev büyükelçiliği yeniden açılacak. Bu birkaç haftalık bir süre alabilir. Tabii ki her şeyden önce diplomatlarımızın ve personellerimizin güvenliğini tam anlamıyla sağlamış olmamız gerekir. Bu kapsamda kısa bir süre içinde adımların atılacağını düşünüyorum” dedi. 

“Rus işgalini başarılı bir şekilde kıran Ukrayna ordusunu tebrik ediyoruz”

Basın açıklamasında görüşlerini paylaşan Austin ise verimli bir toplantıyı geride bıraktıklarını vurgulayarak, “Kiev’e gelerek Başkan Zelenski ile son durumu değerlendirme imkânı bulduğumuz için mutluyuz. Gerçekleştirdiğimiz görüşmede, hayatını kaybeden tüm Ukrayna vatandaşları ve askerleri için üzüntümüzü dile getirdik. Rus işgalini başarılı bir şekilde kıran Ukrayna ordusunu da tebrik ediyoruz. Büyük bir cesaret örneği sergiliyorlar. Ukrayna halkı askerleri ile gurur duymalı” şeklinde konuştu. 

“Ukrayna ordusunun ihtiyacı olan tüm ekipmanları karşılamak için Amerika Birleşik Devletleri olarak tüm gayretimizle çalışıyoruz”

Rus saldırılarının çoğunlukla Ukrayna’nın doğusuna doğru çekildiğinin altını çizen Austin, “Ukrayna ordusunun belli ihtiyaçları olduğu açık. Özellikle uzun menzilli ekipmanlar gerekiyor. Çok sayıda tank talepleri olduğunu da hepimiz biliyoruz. Ukrayna ordusunun ihtiyacı olan tüm ekipmanları karşılamak için Amerika Birleşik Devletleri olarak tüm gayretimizle çalışıyoruz. Ukrayna’ya ilk günden bu yana sağladığımız destekler ortadadır. Başkan Biden tarafından bizlere, toplam 5 taburdan meydana gelen 155 obüs, yüzlerce top mermisi ve toplamda 800 milyon doları bulan yardım paketleri için yetki verildi” dedi. 

“Bu tür büyük savaşlarda başarıya giden yol inanmaktan geçiyor”

Ukrayna’nın Rusya’yı mağlup edebileceğini, bunun için de doğru silahlara ihtiyacı olduğunu belirten Austin, “Bu tür büyük savaşlarda başarıya giden yol inanmaktan geçiyor. Ukrayna ordusunun doğru zamanda doğru desteğe ve doğru silaha ihtiyacı var. Bunlar sağlandığı takdirde kazanma inancınız da zaten artıyor. Amerika Birleşik Devletleri, Ukrayna’nın ihtiyaçlarını görüyor bu kapsamda elimizi taşın altına koymaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Yapılması gereken askeri ve finansal yardımları ele aldık”

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski ise yaptığı açıklamada, ABD tarafından ülkesine yapılan yardımların çok anlamlı ve hayati öneme sahip olduğunu aktararak, “Amerika Birleşik Devletleri’nin 2 önemli bakanını Kiev’de ağırlamak bizim için çok kıymetliydi. Sayın Blinken ve Sayın Austin ile pek çok konuda görüş alışverişinde bulunduk. Yapılması gereken askeri ve finansal yardımları ele aldık. Son derece verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu vesileyle bir kez daha büyük ve önemli yardımları için Amerika Birleşik Devletleri’ne şükranlarımı sunuyorum” dedi. 

Yorumlar (0)