AB’den tepki çeken başörtü kararı: Şirket yasaklayabilir

Belçika’da başörtüsü taktığı gerekçesiyle staja alınmayan kadının açtığı davada Avrupa Adalet Divanı, firmayı haklı gördü.

DÜNYA 14.10.2022, 09:21 15.10.2022, 08:53
AB’den tepki çeken başörtü kararı: Şirket yasaklayabilir

Belçika’da bir kadın başörtüsü kullandığı sebebiyle staja alınmadı. Daha sonra kadın bu durumu Avrupa Birliği’nin en üst düzey yargı alanı olan Avrupa Adalet Divanı’na taşıdı. Divan tarafından verilen kararda firma haklı bulundu.

Başörtü takıyor diye kabul edilmedi

L.F. isimli bir kadın sosyal konutların idaresini sağlayan bir firmaya staj başvurusu yaptı fakat başvurusu başörtüsü sebebiyle kabul edilmedi. "Ofis içerisinde başörtüsü, şapka ve kep takmaya izin verilmediğini" ifade eden firmada staj yapamayan kadın durumu 2018 senesinde mahkemeye götürdü.

“Şirketler, çalışanlarına başörtü yasağı getirebilir”

Edinilen bilgilere göre, dava aradan geçen uzun zamanın sonrasında Avrupa Adalet Divanında incelendi.

Mahkeme ise mevcut durum ile ilgili, "AB ülkelerinde işveren, personellerine başörtüsü takma konusunda yasak getirebilir" kararı verdi.

Mahkemeye göre, tarafsızlık stratejisinin çalışma mevzuatı içerisinde bulunması halinde bir işveren, personelleri için başörtüsü takmaya yasak getirebilir. Geçtiğimiz temmuz ayında Avrupa Adalet Divanı, Almanya'dan yapılan bir başvuruda da benzer bir hükmetmiş, firmaların, belirli şartlar altında personellerine başörtü takma yasağı getirebileceğine karar vermişti.

Yorumlar (0)