AB’den Taliban açıklaması: İletişim kurmamız belirli kriterlere bağlı

Avrupa Birliği’nden Taliban’la iletişim kurulmasının şartının belirli kriterler yerine getirilirse olacağı açıklaması geldi.

DÜNYA 03.09.2021, 18:48
AB’den Taliban açıklaması: İletişim kurmamız belirli kriterlere bağlı

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, düzenlenen gayriresmi toplantıda Taliban’a ilişkin açıklamalar yaptı.

Borrell, yaptığı açıklamada bakanların Afganları desteklemeye bağlı kalmakta hemfikir olduğunu ifade etti.

“Tanıma olmaksızın operasyonel düzeyde ilişki kurulacak”

Afgan nüfusunu desteklemek maksadıyla Afganistan’da yeni hükümetle anlaşmaları gerektiğini kaydeden Borrell, “Bu tanıma manası taşımayan, operasyonel bir ilişki. Hükümetin davranışına bağlı olarak gelişecek.” şeklinde konuştu.

“Taliban’ın davranışları beş kriterde değerlendirilecek”

Taliban’ın hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, medya özgürlüğüne saygı göstermesi, diğer ülkelere terör ihraç etmemesi, insani yardımın teslimini kolaylaştırması, ülkeyi terk etmek isteyen Afganların ve yabancı uyrukluların geçişini engellememesi, Afganistan’da siyasi güçler arasındaki müzakereler yoluyla temsili ve kapsayıcı bir geçiş hükümeti kurulmasını şart sunduklarını ifade eden Borrell, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Taliban’ın davranışlarını beş aşamaya göre değerlendireceğiz. Kimileri ‘Taliban ama bu kriterleri yerine getirmeyecek.’ diyecek. Görelim. İlişki kurmamız bu şartlara bağlı olacak.”

Yorumlar (0)