AB’den seyahat için ‘aşı sertifikası’ hazırlığı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, şimdilik yalnız AB sınırları içerisinde seyahat için geçerli olacak ‘aşı sertifikası’ hazırlıklarını tamamladı.

DÜNYA 17.03.2021, 17:20 17.03.2021, 17:33
AB’den seyahat için ‘aşı sertifikası’ hazırlığı

Koronavirüs salgını nedeniyle yürütülen özel çalışmalarda, aşı sertifikasının yaza kadar hayata geçirilmesi planlanıyor. Yalnızca Avrupa Birliği sınırları içinde seyahate imkan sağlayacak sertifikanın da detayları açıklandı.

Avrupa Birliği’nden onay alan Covid-19 aşıları olmuş kişilere seyahat yasağı kalkacak. Öte yandan ilgili ülkeler, onay almayan diğer aşıları kabul edip etmeyeceğine ülkelerin kendi inisiyatifine bırakıldı.

Aşı sertifikasının detayları

Aşı sertifikası, şahısların aşı geçmişini, aşının ismini içeren ve hastalığı geçirmiş olanların ise antikor seviyelerine ilişkin bir olması hedefleniyor. Ayrıca belgenin içeriğinde koronavirüs PCR veya hızlı antijen test sonucu da olacak. 

Avrupa Birliği’nin onayladığı aşılar ise şöyle: BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson. 

AB, Rus aşısına onay verebilir

Avrupa sınırları içierinde bulunan Macaristan ve Slovakya gibi birkaç ülke Rusya ve Çin’de üretilen aşıları da kullanıyor. Rusya’nın Sputnik V aşısı için ise değerlendirme aşaması devam ediyor.

Sertifika nasıl çalışacak

AB Komisyonu’nun üzerinde çalıştığı sertifikada, kâğıt veya dijital olarak hazırlanabilecek. Avrupa Birliği’ne dâhil olan ülkelerde yaşayanlara yönelik ücretsiz verilecek olan sertifikada QR kodu da yer alacak.

Yaza kadar hazır olacak

İlgili sertifikanın da yaza kadar hazır olması öngörülüyor. Bunun için hem Avrupa Parlamentosu’nun hem de AB Konseyi’ onay vermesi gerekiyor. 


 

Yorumlar (0)