AB’den Rusya’ya “Altın” değerinde yaptırım hamlesi!

Avrupa Birliği (AB) mensubu ülkeler, Rusya’ya karşı yaptırımlarına devam ediyor. Atılan yeni adımla beraber Rus mücevher ve altınlarının ithalatı konusunda yasak getirecek kararın bulunduğu yeni yaptırım paketi AB üyesi ülkeler tarafından kabul edildi.

DÜNYA 21.07.2022, 14:45 21.07.2022, 18:03
AB’den Rusya’ya “Altın” değerinde yaptırım hamlesi!

Geçtiğimiz dönemlerde de gündemde olan Rus altını için AB üyesi ülkeler net bir karar verdi. Rusya’dan ithalatı yapılan mücevherat ve altın için yaptırım paketi AB ülkeleri tarafından onaylandı. Daha öncesinde de birçok yaptırıma maruz kalan Rusya’nın ise bu karara karşı vereceği tepkinin enerji ve gıda güvenliğini tehdit etmemesi için gereken önlemlerin alındığı ifade edildi.

AB üyesi ülkeler kabul etti

Brüksel’de gerçekleştirilen toplantının ardından AB Dönem Başkanı Çekya resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak, “Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi AB üyesi ülkeler tarafından kabul edildi. Alınan bu önlem yarın itibariyle AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanacak ve yürürlüğe girecektir” ifadesinde bulundu.

Yaptırım paketinde neler bulunuyor?

Alınan karara göre, bazı Rus kurumlarının ve yetkililerin mal varlıklarına ulaşımı kesilecek. Yaptırım listesinde bulunacak olan kişilere ise seyahat yasağı getirilecek. Rusya'dan yapılan mücevher ve altın ithalatına da yasak getirilecek. Bunun yanı sıra uluslararası ödeme sistemi olan SWIFT'ten daha öncesinde atılan Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın bütün varlıkları dondurulacak.

Gerçekleştirilen yaptırımların küresel çapta enerji ve gıda güvenliğini riske sokmaması sağlanacak.

Yeni önlemler, G7 ülkeleri ile AB yaptırımlarını uyumlu bir hale sokacak. Hali hazırda bulunan yaptırımların gerçekleştirilmesi konusunda bulunan yasal boşluklar dolduracak.

Yorumlar (0)