AB’den “Rus kömürü” konusunda geri adım

Rusya’dan kömür sevkiyatına ilişkin uyguladığı ağır yaptırımları hafifletme kararı alan Avrupa Birliği, Rusya’dan üçüncü dünya ülkelerine kömür sevkiyatına engel olmadığını, Avrupalı firmaların Rusya’dan diğer ülkelere kömür taşımacılığı yapabileceğini ve bunun için finansman hizmetleri sunabileceğini açıkladı. 

DÜNYA 21.09.2022, 14:08
AB’den “Rus kömürü” konusunda geri adım

Avrupa Birliği Komisyonu, Rus kömürü sevkiyatına yönelik geçtiğimiz aylarda duyurduğu ekonomik yaptırımları tekrar güncelledi. Yeni düzenlemede yaptırımların büyük oranda hafifletildiği görüldü. AB kanadından konuyla ilgili yapılan açıklamada, yaptırımlar sebebiyle ihtiyaç sahibi ülkelerin olumsuz etkilenmemesi amacıyla bu düzenlemenin yapıldığı vurgulandı. 

Yaptırımlar hafifletildi

AB tarafından yayımlanan yeni düzenlemede, bir önceki yaptırım listesinde yer alan bazı malların artık üçüncü dünya ülkelerine sevkiyatına onay verildiği görüldü. Bu kapsamda kömürün yanı sıra hayvan yemi, gübre, odun ve çimento gibi ürünler de AB firmaları tarafından Rusya’dan alınarak, yine AB toprakları üzerinden üçüncü dünya ülkelerine aktarılabilecek. Yeni düzenlemede, bu uygulamalar için finansman ve sigorta hizmetlerinin de sunulabileceği açıklandı. 

Nisan ayında Rus kömürüne yaptırım uygulanmıştı

Avrupa Birliği Komisyonu, nisan ayında aldığı kararla Rusya’dan kömür alınmasını, ithal edilmesini ve Avrupa Birliği sınırlarından içeri sokulmasını yasaklamıştı. “5’inci yaptırım paketi” olarak tanımlanan bu düzenleme, Avrupalı şirketlerin çeşitli eleştirilerine maruz kalmıştı. Bir önceki düzenlemede, Rus kömürünün Avrupalı şirketler tarafından satın alınması ve Avrupa toprakları üzerinden üçüncü dünya ülkelerine sevk edilmesine izin verilmiyordu. 

Yorumlar (0)