ABD’den Venezuela’ya onay! Maduro duyurdu

Uzun yıllardır ekonomik sorunlarla mücadele eden Venezuela’ya Amerika Birleşik Devletleri’nden sevindirici haber geldi. Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, ABD’nin Venezuela’da çalışmalar yürütmek isteyen petrol şirketlerine lisans verdiğini açıkladı. 

DÜNYA 05.06.2022, 09:59
ABD’den Venezuela’ya onay! Maduro duyurdu

Amerika Birleşik Devletleri tarafından uzun süredir ağır yaptırımlara maruz kalan Venezuela’da enflasyon rakamları tarihi seviyelere ulaşmıştı. Arjantin’de yayın yapan ‘Radiofonica’ radyosuna açıklamalarda bulunan Venezuela Cumhurbaşkanı Maduro, ülke ekonomisini rahatlatması beklenen önemli bir gelişmeyi duyurdu. 

“Bu gelişmeyle birlikte yaptırımların bir miktar daha hafifleyeceğini görüyoruz”

Biden hükümetinin Venezuela’da çalışmalar yürütmek isteyen petrol şirketlerine onay verdiğini duyuran Maduro, “Bu adım Venezuela için çok önemliydi. Bu gelişmeyle birlikte yaptırımların bir miktar daha hafifleyeceğini görüyoruz. Bu hem ABD tarafı için hem de bizim için son derece anlamlı. ABD hükümetinin lisans verdiği petrol şirketleri arasında Chevron, Eni ve Repsol yer alıyor. Bu şirketler ülkemizde yeniden faaliyetlerine başlayacak. Bu şirketlere lisans verilmesi, iki ülke ilişkileri açısından önemli bir gelişme” şeklinde konuştu. 


 

“Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez bizi gayet iyi bir şekilde temsil edecektir”

Amerika Birleşik Devletleri tarafından düzenlenen ‘Amerikalılar Zirvesi’ne davet edilmemeleri hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Maduro, “Biz olmasak bile o zirvede hem Karayipler’in hem de Latin Amerika’nın sesini gür bir şekilde göreceğiz. Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez bizi de gayet iyi bir şekilde temsil edecektir. Bundan hiçbir şüphem yok” ifadelerini kulandı. 

“Ülkemizin dışlanması, Amerikalı yöneticilerin korkusundan doğan bir durum”

Venezuela’nın bu tür organizasyonlardan dışlanmasının doğru olmadığını vurgulayan Maduro, “Bu durumun neden kaynaklandığını düşünmek gerekiyor. Ülkemizin dışlanması, tamamen Amerikalı yöneticilerin korkusundan doğan bir durum. Washington yönetimi ne yaparsa yapsın bizim sesimizi asla susturamayacak. Küba’nın sesi, Venezuela’nın sesi, Nikaragua’nın sesi tüm Amerika’ya ulaşacak. Bizim sesimiz her zaman her yerde yankılanır” dedi.

ABD, 3 ülkenin zirveye davet edilmeyeceğini duyurmuştu

Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanlığı, geçen ay bir açıklama paylaşarak Venezuela, Nikaragua ve Küba’nın demokrasiye karşı mücadele içinde olduklarını vurgulamıştı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Bu 3 ülkenin demokrasiye muhalif tutumları sebebiyle Amerikalılar Zirvesi’ne davet edilmemesine karar verildi. Küba, Nikaragua ve Venezuela, Amerikalılar Zirvesi’nde yer almayacak” ifadelerine yer verilmişti.

Yorumlar (0)