ABD’den “Ege adaları” açıklaması: “Zamanı değil”

Yunanistan tarafından Ege’de silahsız olması gereken iki adaya silah gönderimi yapılması ile ilgili tarafına sorulan soruya ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, "NATO ortaklarının arasında gerilimi tırmandırabilecek eylemlerin veya açıklamaların yeri değil" cevabını verdi.

DÜNYA 27.09.2022, 10:17 28.09.2022, 08:45
ABD’den “Ege adaları” açıklaması: “Zamanı değil”

Yunanistan'ın Gayri Askeri Statüdeki Adalar'a (GASA) askeri birlikler yollamasına karşı tarafına sorulan soru üzerine, "Uluslararası birlikteliğin Ukrayna vatandaşlarının yanında durduğu ve Rus saldırganlığının karşısında olduğu bir zamandayız. Şu an da NATO ortakları arasında bir gerilim yaşanabilecek eylemlerin veya açıklamaların yeri ve zamanı değil." dedi.

Türk basın mensubu sordu, Price cevap verdi

Basın toplantısı sırasında açıklamalar yapan Ned Price, Türk basın kuruluşu tarafından sorulan "Yunanistan'ın Ege'de GASA çerçevesinde adalara birden fazla tank ve zırhlı araç göndererek provoke ettiği gerilimin yükselmesinden kaygı duymuyor musunuz?" sorusu üzerine, şu cevabı verdi:

"Rusya'nın bir defa daha egemen bir yönetimi işgal altına aldığı, uluslararası ve transatlantik toplumun Ukrayna vatandaşlarının yanında yer aldığı ve Rusya’nın saldırgan tavrına karşı geldiği bir zamanda, şu an NATO ortakları içerisinde gerilimi yükseltebilecek eylemlerin veya açıklamaların zamanı ve yeri değil. NATO ortaklarımız bölgede güvenliği ve barışı korumak adına her çeşitte zor farklılıkları çözüme kavuşturabilmek adına diplomatik şekilde beraber çalışmaya davet ediyoruz."

Yunan gazetecinin sorusunu cevaplamadı

Yunan bir gazetecinin tarafından sorulan, "Adalar hangi tarafın egemenliği içerisindedir, Yunanistan'ın mı? Türkiye'nin mi? " sorusuna yanıt vermeyen Ned Price, diplomasi üzerinden farklılıkların çözüme kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Ne olmuştu?

Uluslararası hukuka aykırı bir şekilde davranış sergileyen Yunanistan, Ege'deki GASA çerçevesinde yer alan Sisam ve Midilli adalarına silahlar ve zırhlı araçlar gönderdiği ortaya çıkmıştı.

Yunanistan’ın Sisam ve Midilli adalarına ABD üretimi olan zırhlı araçları yerleştirmesi nedeniyle duruma tepki gösteren Dışişleri Bakanlığı, ABD ve Yunanistan’a protesto notası vermişti.

Yorumlar (0)