ABD’den Arakan olaylarına ilişkin karar

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Antony Blinken, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı işlemiş olduğu suçları, “soykırım” olarak tanıdıklarını kaydetti.

DÜNYA 21.03.2022, 17:59 22.03.2022, 16:38
ABD’den Arakan olaylarına ilişkin karar

Amerika Birleşik Devletleri’nin Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara karşı “soykırım suçu” işlediği sonucuna ulaştığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Blinken’ın açıkladığı karara ilişkin Joe Biden yönetiminin yaklaşık olarak 14 ay süren soruşturma sonrası Myanmar konusuna ilişkin bir sonuca vardığını söylemişti.

Buna göre Amerika Bileşik Devletleri yönetiminin, Myanmar ordusunun Rohingya’da yaptığı eylemleri, “soykırım suçu” ve “insanlığa karşı işlenmiş suçlar” olarak nitelendirileceği ifade edildi.

Kararı, Blinken’ın, bugün yapacak olduğu bir konuşma ile duyuracağı ifade ediliyor.

Arakanlı Müslümanlara yönelik etnik temizlik

2012 yılında Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012 senesinde Müslümanlar ve Budistler arasında çatışmalar meydana gelmiş ve yaşanan olaylarda Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce iş yeri ve ev de ateşe verilmişti.

Arakan’da yer alan sınır karakollarına 25 Ağustos 2017 tarihinde düzenlenmiş olan eş zamanlı saldırıları sebep gösteren Mynmar ordusuyla Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemlerini başlatmıştı.

Birleşmiş Milletler’e göre 2017 yılından sonra Arakan’da yaşanan zulüm ve baskıdan kaçıp Bangladeş’e gidenlerin sayısı 900 bini geçti.

Uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından yayımlanan uydu görüntüleri ile yüzlerce köyün yok edildiği bilgisi paylaşılmıştı.

Uluslararası insan hakları örgütleri ve BM, Arakanlı Müslümanlara dair şiddeti, “soykırım” veya “etnik temizlik” olarak isimlendiriyor.

Yorumlar (0)