ABD’den 4 milyar dolarlık askeri satış!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Japonya, Macaristan, Danimarka, Litvanya ve Güney Kore’ye toplam değeri 4 milyar doları aşan dış askeri satışa onay verdi.

DÜNYA 28.08.2019, 08:17
ABD’den 4 milyar dolarlık askeri satış!

ABD Dışişleri Bakanlığının, Japonya, Danimarka, Litvanya, Macaristan ve Güney Kore’ye toplam değeri 4 milyar doları aşan dış askeri satışı onayladığı kaydedildi.

ABD Savunma, Güvenlik İşbirliği Ajansı tarafından yapılan açıklamada, bakanlığın Japonya’ya 3 milyar 295 milyon dolar değerinde 73 Standard Missile-3 (SM-3) Block IIA tipi füzenin satışına onay verdiği bildirildi. Söz konusu satışa SM-3 sistemlerinin destek elemanları ile MK-29 fırlatıcıların da dahil olduğu ifade edildi. 

Bakanlık tarafından Macaristan’a 500 milyon dolar değerinde 180 AIM-120C tipi gelişmiş havadan havaya orta menzilli füzenin (AMRAAM) satışına onay verildi. Macaristan’ın bu alımı silahlı kuvvetlerini modernize etme, bölgesel tehditleri caydırma ve ABD ile ortak çalışabilirlik kabiliyetini geliştirme amacıyla gerçekleştirmek istediği aktarıldı.

Ayrıca, bakanlık tarafından Güney Kore’ye 72 milyon dolar değerinde 31 MK-54 tipi hafif torpido, Danimarka’ya 200 milyon dolar değerinde 9 düşük frekanslı sonar sistemi ile 600 sonar şamandırası satışına onay verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Litvanya’ya 170 milyon dolar değerinde 500 hafif taktiksel askeri araç satışını da onayladı. 

Söz konusu işlemlerle birlikte ABD'nin bir günde onay verdiği silah satışının toplam değeri 4 milyar 37 milyon dolar oldu.

ABD’de askeri satış onaylarının gerçekleşmesi için Kongre tarafından NATO üyesi ülkelere yönelik 15 gün, NATO dışındaki ülkelere yönelik ise 30 gün içerisinde itiraz edilmemesi gerekiyor.

Yorumlar (0)